TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Kovid-19 görme engellilerin yaşamına yeni zorluklar getirdi

Eklenme Tarihi : 2 Aralık 2020 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 428 kez okunmuş.

Görme engelli öğretmen Demir, “Yolun karşısına geçmek için yardım istediğimizde mecburen sosyal mesafe kuralına uymamış oluyoruz. Yardım istediğimiz kişinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını, virüslü biriyle temas edip etmediğini bilmiyoruz.” dedi

Ahmet Sertan Usul   |02.12.2020

Kovid-19 görme engellilerin yaşamına yeni zorluklar getirdi

Fotoğraf: Binnur Ege Gürün Koçak/AA

Ankara

❮❯

Kovid-19 görme engellilerin yaşamına yeni zorluklar getirdi

Görme engelli öğretmen Ceyhun Demir, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının engellilerin yaşantılarına yeni zorluklar getirdiğini belirterek, “Yolun karşısına geçmek için yardım istediğimizde mecburen sosyal mesafe kuralına uymamış oluyoruz. Yardım istediğimiz kişinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını, virüslü biriyle temas edip etmediğini bilmiyoruz.” dedi.

Ankara Batıkent Lisesi’nde 10 yıldır tarih öğretmenliği yapan Demir, görme engelli birey olarak Kovid-19 sebebiyle karşılaştığı zorlukları AA muhabirine anlattı.

Engellilerin günlük yaşamlarını idame ettirebilmek için zaman zaman yardım istemek zorunda olduklarına işaret eden Demir, bu nedenle Kovid-19’a maruz kalma risklerinin sağlıklı bireylere göre daha fazla olduğunu söyledi.

Demir, görme engellilerin dışarıya çıktıklarında yolun karşısına geçmek için başkalarının yardımına ihtiyaç duyduğunu dile getirerek, “Kovid-19 süreci yaşantımıza yeni zorluklar getirdi. Mesela, yolun karşısına geçmek için yardım istediğimizde mecburen sosyal mesafe kuralına uymamış oluyoruz. Yardım istediğimiz kişinin koronavirüs taşıyıp taşımadığını, virüslü biriyle temas edip etmediğini bilmiyoruz. Bu anlamda hem kendimizi hem de karşı tarafı riske atıyoruz.” diye konuştu.

Görme engellilerin kullanacakları eşya ve cihazları elle dokunarak bulduklarını anımsatan Demir, şunları kaydetti:

“Eşya ve cihazları el yordamıyla arayarak bulmamız, yüzeylerle temasımızı artırıyor. Örneğin, masanın üstünde duran bir eşyayı bulmak için elimizle bütün masayı kontrol etmemiz gerekiyor. Bu da risk oluşturuyor. Çünkü bizden önce aynı masayı başka kişiler de kullanıyor. Okulda ders verirken bu durumu çok yaşıyordum.”

“Bazı engel gruplarındakilerin idari izinli sayılmaları faydalı olacaktır”

Demir, görme engelliler gibi bazı engel gruplarındaki çalışanların da Kovid-19 sürecinden yoğun şekilde etkilendiğini aktararak, “Bazı engel gruplarındaki çalışanların istedikleri takdirde idari izinli sayılmalarının faydalı olacağını düşünüyorum. Mesela görme engelliler, bulaşmanın yüksek olduğu ortamlara girdiğinde, hem kendileri virüs riskine maruz kalıyor hem de çevreye bu virüsü daha çabuk bulaştırabiliyorlar. Çünkü bizim her işimiz elle dokunma ve kontrol etme yoluyla gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.

Koronvirüsle mücadelede sürecinde 60 yaş üstü memurların idari izinli sayıldıklarını belirten Demir, engellilerin de idari izin kapsamına alınmasını istedi.

KAYNAK: https://www.aa.com.tr/tr/yasam/kovid-19-gorme-engellilerin-yasamina-yeni-zorluklar-getirdi/2062709


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)