2022 sayılı yasa kapsamından engelli veya yaşlı aylığı alabilmek için gerekli olan şartlardan biriside, aylığa başvuran kişinin oturduğu hanede kişi başına düşen aylık gelir miktarının asgarî ücretin net miktarının üçte birinden az olması gerekmektedir.
Her ilde ve ilçede bulunan SYD Vakıflarınca, 2022 sayılı yasa kapsamında aylık talebinde bulunan kişilerin, hanede kişi başına düşen aylık net gelir miktarının ne kadar olduğunun hesabı yapılmaktadır. Yapılan hesap sonucunda, aylık talebinde bulunan kişinin ikametinde kişi başına düşen aylık net gelir miktarı asgarî ücretin üçte birisinden daha azsa, bu kişi sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları tarafından muhtaç kabul edilmekte ve aylık bağlanmaktadır.
Görüldüğü üzere, 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alabilmenin en temel şartı muhtaçlık şartına sahip olmaktadır.
İşte, bu durumda, ÖTV’siz sıfır kilometre araç alındığında, doğrudan 2022 kapsamında bağlanan aylığı keser diye bir ifade kullanılamaz. 2022 sayılı yasa kapsamından aylık alan kişiler üzerine ÖTV’siz araç alındığında, bu aracın, 2022 aylığı alan kişinin gelirinde ne kadarlık artış yaptığı kontrol edilir. Bu hesaplama ise şu şekilde yapılmaktadır. Şöyle ki; ÖTV’siz sıfır kilometre otomobil alındığında, bu aracın vergi değeri çıkartılır. Bu vergi değeri çıkartıldıktan sonra, aracın kasko değeri neyse bu değerin 120’de biri aracın değeri olarak alınır. Aracın değerinin 120’de biri, 2022 aylığı alan kişinin hanesinde kaç kişi oturuyorsa hanedeki kişi sayısına bölünür. Bu şekilde hanede oturan kişilerin araç alındıktan sonraki yeni gelir miktarı hesaplanır. Eğer bu şekilde yapılan hesaplama sonucunda, hanede araç alındıktan sonra kişi başına düşen aylık gelir miktarı net asgarî ücretin üçte birisinden fazla çıkmışsa, 2022 aylığı alan kişinin maaşı kesilir. Otomobil alındıktan sonra, hanede kişi başına düşen gelir miktarı, net asgari ücretin altında kalıyorsa, 2022 aylığı kesilmez ve devam eder.