T.C.
Başbakanlık
Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu Genel Müdürlüğü
Konu: Bakıma muhtaç engellilerin acil yerleştirme işlemleri
15 Mayıs 2008
GENELGE
2008/07
Bakıma muhtaç engellinün acil olarak durumuna uygun bir kuruluşa yerleştirilmesi sürecinde, evrakların tamamlanması aşamasında engelliye bakacak kişinin bulunamaması halinde nasıl hareket edileceği konusunda tereddüde düşüldüğü görülmektedir.
Bakıma muhtaç engellinün kalacak bir yerinin olmaması, bakacak kimsesinin bulunmaması, hayati tehlikenin bulunması, bakım hizmeti veren kişilerin ilgili evrakların tamamlanması sürecinde engelliye bakamayacak kadar zor şartlar altında bulunması gibi acil durumlarda, engellinün evraklarının tamamlanması beklenilmeksizin acil valilik oluru ile durumuna uygun bir sosyal hizmet kuruluşuna yerleştirilmesi gereklidir.
Uygulamada birlikteliğin sağlanabilmesi amacıyla aşağıda belirtildiği şekilde hareket edilmesi gerekli görülmüştür.
Buna göre;
1. Öncelikle o ilde bulunan, engellinün geçici olarak bakılabileceği bakım ve rehabilitasyon merkezi veya durumuna uygun olabilecek diğer resmî sosyal hizmet kuruluşlarından birisine acil valilik onayı ile geçici olarak yerleştirilmesi, ilgili evrakların il sosyal hizmetler müdürlüğü tarafından ivedilikle hazırlanması ve durumuna uygun kuruluşa yerleştirilmesi işlemlerinin başlatılması;
2. İlde söz konusu engellinün durumuna uygun resmî sosyal hizmet kuruluşu bulunamaması veya mevcut kuruluşlarda boş yer olmaması, ancak ilde özel bakım merkezi bulunması ve özel bakım merkezinin de bakım hizmetini vermeyi kabul etmesi halinde; bakıma muhtaç engellinün acil valilik onayı ile özel bakım merkezine yerleştirilmesi ve ilgili (engelli sağlık kurulu raporu, bakım raporu vb.) evraklarının azami 6 ay sürede (diğer Kurumlardan kaynaklanan gecikmeler hariç) hazırlanması veya hazırlatılması;
3. Evraklarının tamamlanması sonucunda söz konusu engellinün “Bakıma Muhtaç Engelli” kapsamında değerlendirilmesi ve yerleştirilen özel bakım merkezinde bakılmasına karar verilmesi durumunda geçici valilik onayının sürekli il onayına dönüştürülmesi;
4. Özel bakım merkezinde bakımı yapılan söz konusu bakıma muhtaç engellinün bakım ücretinin ilgili merkeze ödenmesinde acil valilik onayının alındığı tarihin esas alınması;
5. Ancak evraklarının tamamlanması neticesinde, söz konusu engellinün “bakıma muhtaç engelli” kapsamında olmadığının veya yerleştirilen özel bakım merkezinde kalmasının uygun olmayacağının anlaşılması hâlinde; söz konusu engellinün özel bakım merkezinde bakıldığı süre içerisinde bakımı karşılığında gerekli ödemenin (aylık iki net asgari ücret tutarında) yapılması; engellinün bakıma muhtaç kapsamında olmadığının veya söz konusu engellinün bu merkezde kalmasının uygun olmayacağının özel bakım merkezine tebliğ tarihinden itibaren ödeme yapılmaması, bu durumdaki engellinün gerek görülmesi hâlinde uygun sosyal hizmet modeline yönlendirilmesi;
6. Söz konusu engellinün bulunduğu ilde yerleştirilebileceği resmî ve özel sosyal hizmet kuruluşu bulunamaması hâlinde; konunun ivedilikle Genel Müdürlüğe bildirilmesi, Genel Müdürlükçe engellinün resmî bakım ve rehabilitasyon merkezine yerleştirilememesi durumunda, engellinün bir özel bakım merkezine geçici olarak yerleştirilmesi için ilgili il müdürlüğünce illerinde özel bakım merkezi bulunan diğer il müdürlükleri ile iletişim kurulması, söz konusu engelliye bakım hizmeti verebilecek özel bakım merkezi bulunması hâlinde engelli ve dosyasının ilgili il müdürlüğüne gönderilmesi, özel bakım merkezinin bulunduğu il müdürlüğünce söz konusu engelli için acil valilik onayı alınarak özel bakım merkezine geçici olarak yerleştirilmesi, söz konusu engellinün kesin yerleştirme işlemleri için ilgili evrakların il müdürlüklerince koordineli çalışılarak azami 6 ay sürede (diğer Kurumlardan kaynaklanan gecikmeler hariç) tamamlanması, evrakları tamamlanan engelli hakkında 3,4 ve 5’inci maddelerde belirtildiği şekilde işlem yapılması;
7. Yukarıdaki diğer maddelerde belirtilen hususların dışında, normal işlemleri yapılan ve bakım raporunda bakıma muhtaç engellinün özel bakım merkezine yerleştirilmesi kararı verilen ancak il müdürlüğünün vereceği yerleştirme onayı sürecinde eksik evrak tespit edilen vakalarda; eksik evrakın tamamlanması sürecinin ikinci paragrafta belirtilen acil durumlar nedeniyle sorun oluşturması durumunda, yine acil valilik onayı ile engellinün ilgili özel bakım merkezine yerleştirilmesi ve 2,3,4,5 ve 6’ncı maddelerde belirtildiği şekilde işlemlerin tamamlanması gerekmektedir.
Gereğini önemle rica ederim.
İsmail BARIŞ
Genel Müdür
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)