Belediyelere engelleri ortadan kaldırması için tanınan sürenin sonuna geliniyor. Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile toplu taşıma araçlarında engellilerin rahat kullanımı için gerekli düzenlemeleri yapması için Belediyelere tanınan 7 yıllık sürenin 6 yılı geride kaldı.
ANKA
Ankara – 1 Temmuz 2005 tarihinde yayımlanan Engelliler Kanunu ile kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar, mevcut tüm yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, spor alanları ve benzeri sosyal ve kültürel alt yapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların 7 yıl içerisinde engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirmesi gerekiyor. Yine aynı şekilde Büyükşehir belediyeleri ve belediyelerin de şehir içinde kendilerince sunulan ya da denetimlerinde olan toplu taşıma hizmetlerinin engellilerin erişilebilirliğine uygun olması için gereken tedbirleri alması, mevcut özel ve kamu toplu taşıma araçlarının 7 yıl içinde engelliler için erişilebilir duruma getirilmesi gerekiyordu. Kanunun yayımlandığı tarihten bu yana tam 6 yıl geçti. Ancak Belediyeler hazırlıklarını hala tamamlayamadı. Belediyelerin gerekli düzenlemeleri tamamlaması için tam 1 yılları kaldı.
Engelliler geyi sayıma başladı
Konuya ilişkin açıklama yapan Tüm Engelliler ve Aileleri Yardımlaşma Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, süre için geri sayıma başladıklarını belirtti. Boztaş, 1 Temmuz 2012 tarihinin 8.5 milyon engelli için önemli bir gün olduğunu belirterek, hem engelliler için hem Türkiye için bir dönüm noktası olacağını söyledi.
Şu anda kurumların kayda değer bir girişimde bulunmadıklarını, gerekli düzenlemelerin süresi dolduğunda düzenleme yapmayan kurumları saptayarak, 5378 sayılı Engelliler Kanunu gereği dava açacaklarını ve gönüllü çalışan avukatları ile mücadelelerini sürdüreceklerini söyleyen Boztaş, belirtilen tarihe kadar tüm kurum ve kuruluşların gerekli düzenlemeleri yapmaları gerektiğini, yapmamaları halinde kanuna muhalefet eden kurumlara siyah çelenk götüreceklerini söyledi.
Düzenlemeyi yapan kurumları ise baş tacı olarak kamuoyuna ilan edeceklerini ve döner ocakları kurarak bu önemli gelişmeyi engellilerle birlikte kutlayacaklarını söyleyen Boztaş sözlerine şöyle devam etti:
“Biz kurumlardan para istemiyoruz, sadece rahat bir yaşam sürebilmemiz için ilgili kanunda ne geçiyorsa onun yerine getirilmesini istiyoruz. Geri sayım sayacımızı www.teday.org adresine de koyduk işliyor. Zaman daralıyor.”
Maliyeti az olan düzenlemeler
Yapılacak olan çalışmaların ucuz ve maliyeti dahi olmayan çok basit düzenlemeler olduğunu söyleyen Boztaş, “Her kurumda (okullar, kamu binaları, bankalar ve özel tüzel kurum ve kuruluşlar) klozet, WC, bina rampaları, gişeleri bulunan kurumlarda engelli butonları, kaldırım rampaları engelli otopark düzenlemeleri, engelsiz parklar ve oyuncak grupları, apartman site gibi yerleşim alanlarındaki asansör, rampa, sesli sinyalizasyon, özel eğitim kurumlarında ve engelli istihdam eden kurumlarda servis araçlarında asansör tertibatları ve aynı tertibatın toplu taşıma araçlarına da konulması, kara yollarındaki ışıklara sesli sinyalizasyon gibi düzenlemelerdir” dedi.
“Tespit edip kınayacağız”
Engellilerin sosyal, kültürel ve yaşam alanlarından rahatça faydalanabilmelerinin sağlanmasını canı gönülden istediklerini belirten Boztaş, “Ancak Maalesef yasaya rağmen hala bekleniyor. Biz insan gibi yaşamaya başlamak için bu düzenlemeleri bekliyoruz. Toplumun ferdi olarak kabul edilmek, düşünülmek ve buna göre düzenlemelerin yapılmasını istiyoruz. Tazminat ödeme pahasına bu yasayı icra etmeyen kurumların hepsini tespit edip kınayarak kamuoyuna duyuracağız. O gün gelecek nasılsa; geldiğinde de engelliler karşınıza dikilecekler. Rahat ve ferah bir toplum için engelleri kaldıralım hem de huzurumuz kaçmasın. Biz bir görme engellinin yollarda kaybolmasını, ışıklarda ne yapacağını bilememesini, sandalyedeki bir engellimizin bina girişinde ve yollarda rampa yok diye kala kalmasını, işitme engelli birinin çevredeki tehlikeleri fark edemedi diye felaketler yaşamasını artık istemiyoruz” dedi. Boztaş gerekli düzenlemelerin bira an önce hayata geçirilmesini istedi.
CUMHURİYET 14 HAZİRAN 2011
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)