TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engel Tanımayanlar”In Ekmek Kapısı: Bizimköy

Eklenme Tarihi : 11 Haziran 2014 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 401 kez okunmuş.

ŞAHİN OKTAY – TAHİR TURAN EROĞLU – Engellileri topluma kazandırmak amacıyla 2006 yılında kurulan Bizimköy Engelliler Üretim Merkezi’nde çalışan 63 engelli Türk ekonomisine katkı sağlıyor.

Avrupa Birliği (Ab) fonları ve İŞKUR’un desteğiyle Kocaeli Sanayi Odası (KSO) bünyesinde kurulan, mantar, meyve ve sebze yetiştiriciliği ile tekstil bölümlerinin bulunduğu merkezde çalışan engelliler, üretim faaliyetlerine katılarak ekonomik ihtiyaçlarını karşılama fırsatı buluyor.

Merkezin Müdürü Hüsnü Bayraktar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, merkezde engelli istihdamına en fazla katkı sağlayan ünitenin konfeksiyon bölümü olduğunu belirterek, bu bölümde 53’ü engelli olmak üzere 113 kişinin çalıştığını söyledi.

Çalışanlar arasında engelli-sağlam ayrımı yapmadıklarını, hepsinin aynı işi yaptığını dile getiren Bayraktar, “Üretim kalitemiz çok yüksek. Üretim miktarımız diktiğimiz ürünün modeline göre değişiyor ama herhangi fason atölyeden çıkan üründen daha yüksek kalitede üretebiliyoruz. Diktiğimiz ürünlerin yüzde 98’i ihraç ediliyor. Ağırlıklı Hollanda‘ya gönderiyoruz. Konfeksiyonla ilgili farklı bölümler açarak istihdamı arttırmak istiyoruz” ifadesini kullandı.

Bayraktar, mantar ile meyve ve sebze yetiştiriciliği bölümünde de 7 engelli çalıştığını kaydederek, her yıl ürettikleri 120 ton civarında mantarı İzmit’te faaliyet gösteren firmaya sattıklarını anlattı.

Projeyle engellileri üretim hayatına katmayı ve huzur içinde çalışmalarını istediklerini vurgulayan Bayraktar, çalışanların asgari ücret aldığını, gelirlerini arttırmaya uğraştıklarını ifade etti.

“Aileler de sosyalleşiyor”

Bayraktar, engellileri üretimin içinde olmalarını sağlayarak rehabilite ettiklerini söyledi.

Merkezde hiç kimsenin engelli muamelesi görmediğine dikkati çeken Bayraktar, “Günün 9 saati buradalar. Çalışırken engellerini unutuyorlar. Bu, onları sağlıklı kafa yapısına kavuşturuyor. Böylece sadece engelli çalışanlar değil, aileleri de sosyal yaşamın içine girmiş oluyor” değerlendirmesinde bulundu.

Merkezdeki engellilere psikolojik destek için Kocaeli Üniversitesi’yle işbirliği yaptıklarını aktaran Bayraktar, “Haftada bir gün iki psikolog engellilerle iletişime giriyor, problemleriyle ilgileniyor. Bunun yanında araştırma da yapılıyor. Burada daha önce sadece engelliler çalışıyordu fakat şimdi engelli olmayan insanları da çalıştırıyoruz. Araştırmayla engelliler açısından hangi ortam daha sağlıklı, bunun sonuçlarını da ortaya koyacaklar. Aldığımız sonuç buranın gelecekte neler yapması gerektiğini de ortaya koyacak” şeklinde konuştu.

Bayraktar, Türkiye‘deki engellilere yönelik gerçekleştirilen sosyal projelere örnek olmaya çalıştıklarını dile getirerek, engellilere yönelik proje uygulamak isteyenlerin kendilerine danıştığını sözlerine ekledi.

Merkezde çalışanlardan Halil Alaca da 1,5 senedir merkezde çalıştığını belirterek, “Daha önce başka yerde çalışmadım. Burada makineci arkadaşlara iplik teslimatı yapıyorum. Çalışmak güzel duygu. Bir şeyler üretebiliyorsak ne mutlu bizlere” diye konuştu.


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)