TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

“Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu”Nun Tanıtımı

Eklenme Tarihi : 31 Ocak 2013 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 318 kez okunmuş.

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu bünyesinde kurulan “Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu”, engelli haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapacak.”Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu”nun…

Türkiye Sakatlar Konfederasyonu bünyesinde kurulan “Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu”, engelli haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapacak.

“Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu”nun tanıtım toplantısı bir otelde yapıldı.

Toplantıda konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Aylin Çiftçi, kurulun engelli haklarıyla ilgili aşamanın daha hızlı katedilmesinde etkili olacağını söyledi. Geçen yıl engelli haklarının hayattaki karşılığının neler olduğuna dair bir program yaptıklarını ifade eden Çiftçi, şunları kaydetti:

“Biz tam olarak birbirimizi tanımıyoruz. Birbirimizi tanısak problem kalmayacak. Bu izleme çalışması engelli engelsiz birbirimizi tanıma çalışması olacak. Bunun bir sivil inisiyatif tarafından yapılması çok önemli. Kanundaki değişiklikle birlikte erişilebilirlik çalışmalarının izlenmesinde iki konfederasyonunda içinde bulunduğu izleme komitesi oluşturuldu. Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve iki konfederasyonla yönetmelik hazırlıyoruz, cezayı kime nasıl keseceğiz bunların altyapısını hazırlıyoruz. Haziran olmadan bunupaylaşacağız.”

-“Yasalar ülkede mevcut ama yasaların uygulanmasında sıkıntı var”-

Türkiye Sakatlar Konfederasyon Başkanı Yusuf Çelebi, Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu”nun engellilerle ilgili yasanının ne kadar uygulandığını ve mevzuatın sıkıntılarının olup olmadığını takip edeceğini söyledi.

Kurul’un, mevzuatlar üzerinde çalışacağını, gerekli denetimleri yapacağını, uyarıda bulunacağını anlatanÇelebi, “Yasalar ülkede mevcut ama yasaların uygulanmasında sıkıntı var. Kurul engelli haklarını yakından takip edecektir” dedi.

Engelli Hakları İzleme ve Denetleme Kurulu Başkanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. M. Fatih Uşan da Dünya Sağlık Örgütü‘nün 2011 yılı “Dünya Engellilik Raporu’na göre, engellilik oranının gelişmekte olan ülkelerde yüzde 15 olduğunu, Türkiye‘de yaşayan engelli sayısının da yaklaşık 11 milyonu bulduğunu bildirdi.

Engelli bireyler ve yakınlarının, yasal düzenlemelerin ne gibi hak ve özgürlükler getirdiği konusunda yeterli bilgiye sahip olmadığına dikkati çeken Uşan, bu nedenle herhangi bir kurumdan hizmet almak isteyen engellinin çeşitli güçlükler yaşadığını söyledi.

Uşan, şunları kaydetti:

“Kurul, engelli haklarının korunmasına, geliştirilmesine ve ihlallerin önlenmesine yönelik çalışmalar yapacak. Engelliliğe dayalı işkence ve kötü muameleyle mücadele edecek, şikayet ve başvuruları inceleyecek ve bunların sonuçlarını takip ederek sorunların çözüme kavuşturulması için girişimlerde bulunacak. Bu amaçla eğitim faaliyetlerini yürütecek, engelli hakları alanındaki gelişmeleri izleyecek araştırma ve incelemeler yapacak.”

Uşan, “Engellilik bir toplumsal olgudur. Bu bakımdan engelliliğin Türk’ü, Kürt’ü, Laz’ı veya Çerkez’i yoktur” ifadelerini kullandı.

-“2002’den bu yana engelli araştırması yapılmadı”-

MHP Genel Başkan Yardımcısı Ruhsar Demirel, istatistiklerin gelişmiş ülkelerde yüzde 10’a kadar, gelişmekte olan ülkelerde yüzde 10-15, geri kalmış ülkelerde ise yüzde 15’in üzerinde engellinin varlığını ortaya koyduğunu belirtti.

2002’den bu yana engelli araştırmasının yapılmadığını ileri süren Demirel, Engelli Hakları İzleme Komisyonu kurulması yönünde teklif verdiklerini, diğer partilerden de destek istediklerini dile getirdi.

AK Parti MKYK üyesi Sosyal İşler Başkan Yardımcısı Prof. Dr. Mazhar Bağlı ise kurulun çok önemli bir işlevi yerine getireceğini vurgulayarak, genel merkezlerindeki engelliler koordinasyon merkezine istihdam ve yasal düzenlemelere ilişkin günde ortalama 20 başvuru olduğunu söyledi.

Toplantıya AK Parti, CHP ve MHP’den bazı milletvekilleri de katıldı.

Muhabir: Merve Yıldızalp

Yayıncı: Tolga Özgenç – Ankara


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)