İnanç turizmi kapsamında Antalya’ya turist getiren ve tarihi camileri gezdiren turist rehberleri, en önemli sıkıntılarının, engelli turistleri mabet içine ziyaret yaptırmak olduğunu belirtti.
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın (DİB) 1-7 Ekim tarihleri arası kutladığı Camiler ve Din Görevlileri Haftası’nın ana temasının ‘Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet’ olarak belirlenmesi, inanç turizmi yapan turizm seyahat acentelerini sevindirdi. İnanç turizmi kapsamında Antalya’ya turist getiren ve tarihi camileri gezdiren turist rehberleri, en önemli sıkıntılarının, engelli turistleri mabet içine ziyaret yaptırmak olduğunu belirtti.
Rus Turizm Seyahat Acentesi Sahibi Andrey Baranov (Ahmet), her yıl inanç ve kültür turizmi kapsamında Türkiye’ye 10 bin engelli turist getirdiklerini söyledi. Türkiye’ye getirdikleri turistleri, inanç turizmi çerçevesinde tarihi camileri ziyaret ettirdiklerini belirten Baranov, camilerde engelli turistlerin içeride oturabileceği ve dolaşabileceği engelli arabası olmadığı için ziyaret yaptıramadıklarını ifade etti. Alt katları alışveriş merkezi olan camilere engelli turistlerin ziyareti için mutlaka asansör yapılması gerektiğini belirten Baranov, engellileri ağırlamaya yönelik yeterli altyapı olmadığı için inanç turizmi kapsamında getirdikleri engelli turistlere Antalya Muratpaşa, Korkuteli Alaaddin Camii, Elmalı Ömer Paşa, Tekeli Mehmet Paşa ve Manavgat Külliye Camii’ni ziyaret ettiremediklerini kaydetti.
Antalya Rehberler Odası (ARO) Başkan Yardımcısı A. Zeki Apalı da Türkiye’ye tatile gelen engelli turistlerin cami ziyaretleri yapabilmesi için bütün engellerin kaldırılması gerektiğini söyledi. Apalı, DİB’in ‘Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet’ projesinin doğru ve yerinde bir uygulama olduğunu bir an önce hayata geçirilmesinin aciliyet arz ettiğini söyledi.
Manavgat Külliye Camii İmam Hatibi Mustafa Yılmaz da aktif sezonda camileri günlük 600 turistin ziyaret ettiğini, asansör olmadığı için engellilerin mabede çıkamadığını söyledi.
Hazırlanan raporda afet sonrasında arama kurtarma çalışmalarının zamanında ve olması gerektiği gibi yapılmadığına vurgu yapılırken, açılan soruşturmaların ise takipsizlik ve ihmal nedeniyle çözüme kavuşamadığına dikkat çekildi.
Afetlere maruz kalan halkın bilinçsiz ve eğitim seviyelerinin düşük olduğuna vurgu yapılan raporda, can ve mal kaybına yol açanların tespiti ve gerekli cezai yaptırımların uygulanmaması nedeniyle toplumda afet yönetiminin, ‘Hiçbir işlem yapılmıyor, ölen öldüğü ile kalıyor’ şeklinde algılandığına vurgu yapıldı. Afetler konusunda bilinci yükseltme yolundaki en büyük engelin ise ‘Bu tür olaylara alışalım’, ‘Bunlar doğal afettir’, ‘Beş bin yılın seli, yüz yılın yağmuru’ ve ‘Bunların olması normaldir’ gibi bakış açısı olduğunun altı çizildi.
CİHAN
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)