TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engelliye kol kanat gerene sigorta müjdesi

Eklenme Tarihi : 10 Eylül 2012 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 376 kez okunmuş.

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı ile SGK’nın çoğunluğu kadın olan bu kişileri sigortalı yapmak için yürüttüğü çalışma, son Bakanlar Kurulu’nda masaya yatırıldı.

Engelli çocuğuna ya da hasta yakınına evinde bakan 450 bin kişiye 673 lira maaşödeniyor. Ancak bu kişiler sosyal güvencedenyoksun.

Edinilen bilgiye göre evdebakımhizmeti verenler, ayda 15 günprim ödeyecek. Ancak buprim 30 gün sayılacak. Böylece düşük primle sigortalı olacaklar. Primlerin kendilerine ödenenmaaştan mı kesileceği yoksa devlet tarafından mı ödeneceği ise henüz karara bağlanmadı.Maaştan kesmenin tepki çekeceği belirtilirken devletinödemesi halinde önemli bir kaynak gerektirecek.

Bakımamuhtaç engelli çocuğuna ya da yakınına evinde bakan kişilere devlet, ‘evdebakımparası’ adı altında 673 liramaaşödüyor. Evde bakım parası, engelli kişilerin kendisine değil, bakımını üstlenen akrabası veya vâsisi gibi üçüncü kişilere ödeniyor. Bumaaşher altı ayda bir zamlanıyor. Büyük bölümünübayanlarınoluşturduğu bu kişiler, yeni dönemde sigortaya da kavuşacak. Böylece bakıma muhtaç engelli çocuğuna ya da hasta yakınına bakan bu kişiler, emekli olma imkânını da elde etmiş olacaklar.

Evde bakım kapsamında yaklaşık 450 bin kişiye maaş ödeniyor. Ancak bu kişiler sosyal güvenceden yoksun. Düzenli gelirleri olduğu halde sosyal güvenlik siteminin içerisinde değiller. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, bu kişilerin sosyal güvence kapsamına alınarak sigortalarının ödenmesi için bir çalışma yaptı. Çalışma Bakanlığı da 450 bin kişinin sigortalı olmasına, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) prim gelirlerini artıracağı için olumlu baktı. Bu kişilerin düşük prim üzerinden sigortalı olabilmeleri için de 15 günlük prim yatırıp bu primin 30 gün sayılması benimsendi. Bu kişilerin hepsi devletten düzenli maaş aldıkları için sigorta kayıtlarının yapılması da kolaylıkla mümkün. Düzenlemenin devreye girmesi halinde sosyal güvenlik sistemine prim ödeyen kişi sayısı bir anda 450 bin artacak.

Ancak evde bakım yapan kişilerin sigorta primlerinin kim tarafından ödeneceği, belirsizliğini koruyor. Sigorta primlerinin kendilerine ödenen maaştan mı kesileceği yoksa devlet tarafından mı ödeneceği henüz karara bağlanmadı. Primlerin maaşlardan kesilmesi durumunda engelli yakınına bakan kişinin eline geçen miktar azalacak. Bu durumun tepki çekeceği belirtiliyor. Ancak sigorta primlerinin devlet tarafından ödenmesi halinde ise 450 bin kişinin priminin önemli bir kaynak gerektireceği belirtiliyor.

Ev işlerinde çalışanlar da sigortalı olsun

Bakanlar Kurulu toplantısında, engelli çocuğu ya da yakınına evinde bakanların yanı sıra günlükçü olarak ev temizliğine giden, çocuk ya da yaşlıya bakan kadınların da sigorta kapsamına alınması üzerinde duruldu. Çalışma Bakanlığı, bu kişilerin kayıt altına alınması için esnek çalışma modelini önerdi. Buna göre ev temizliğinde veya çocuk- yaşlı bakımında çalışan kadınlar, esnek çalışma sistemiyle saat ücreti üzerinden sigortalı olacaklar. Çalıma Bakanlığı, kayıt dışı istihdamın kayıt içine alınmasını sağlayacağı ve prim gelir getireceği için bu yönde düzenleme yapılmasını istiyor. Ancak pratikte kimin çocuk bakıcılığı yaptığını ya da kimin ev temizliğine gittiğini tespit etmek güç. Bu nedenle bu kişilerin evde bakım hizmeti yapanlar gibi tek kalemde kayıt altına alınmaları mümkün değil. Ancak sosyal güvenliğin önemi anlatılarak ikna yoluyla sigortalı olmaları sağlanabilecek.

Kaynak: Zaman


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)