Sınava girişleri eziyet olan engelliler için YGS’de de değişen olmadı. Yolculukla başlayan eziyet okula girişte, merdiven çıkışta ve inişte devam etti. Aynı sorunu yaşamaktan bıkan engelliler çözüm istiyor
HER sınavda olduğu gibi 27 Mart’ta yapılan YGS sınavı da engelliler için tam bir çile oldu. Günlük hayatta zaten sıkıntılı bir hayat yaşayan engellilerin sınav günü yaşadığı sorunlar ayyuka çıkıyor. Sınavın en iyi şartlarda yapılması için tüm tedbirler alınmış, ama engelliler yine dikkate alınmamıştı… Bunun son örneği Kartal’da pazar günü yapılan YGS sınavında yaşandı. Yürüme engelli Naci Yenier, yaşadığı zorlukları “engelliler.biz” platformunda dile getirdi. Sorunların daha evden çıkarken başladığını belirten Yenier, okula geldiğinde engelli merdivenleri olmadığı için çevredekilerin yardımıyla sınıfa girebildiğini söyledi. Naci Yenier, yaşadığı sıkantıları şöyle anlattı:
Pazar günü hizmet yok!
“Engelli olduğumu önceden beyan ettiğim halde YGS sınav binası benim için kabusa dönüştü. Sınav formunu dolduruken ‘engelli misiniz’ sorununa ‘evet’ demiştim. Sözüm ona önceden sakatlık bildirildiğinde uygun okula verileceği söyleniyor, ama sonuçlar ortada. Başvururken engelli raporunu da ekleyip, dilekçe yazdım. Sınav merkezi olarak da Kadıköy’ü seçtiğim halde, Kartal-Yakacık Kutlu Aktaş İlköğretim Okulu çıktı. Her şeyden önce ulaşım imkansız. Kadıköy Belediyesi’nden engelli taksi talebinde bulunduk. Pazar günü hizmet vermediklerini söylediler. O tarafa rampalı İETT otobüsü yok. Tek seçeneğimiz Özel Engelli Taksi oldu. Tabii o da çok masraflı”.
Okul yönetimi ÖSYM’yi suçladı
Engelli Yenier, sınava gireceği okulu arayıp engelliler için uygun olmadığını önceden öğrendi. Okul yetkilileri ise bu durumu daha önce ÖSYM merkezine bildirdiklerini, fakat engellileri hala bu okulda sınava soktuklarını söyledi. ÖSYM merkezini defalarca aradığını belirten Yenier, numaranın ya meşgul çaldığını ya da çalındığında telefonu açan kimsenin olmadığını anlattı. “Okulda rampa yok sadece merdivenler var” diyen engelli vatandaş “Oysa ki sınava girdiğim okulun 500 metre ilerisindeki okulda asansör var. Tekerlekli sandalyeli bir engellinin evinin yakınındaki ve engelliye uygun bir okula verilmesi uygun değil mi” diye sordu.
Bu duruma çözüm bulunmasını isteyen engelliler, 2. sınavda da aynı şeyleri yaşamak istemiyor. Neredeyse tüm sınavlarda bu sorunu yaşayan engelliler “Artık yeter, bu sorun çözülsün” diyor.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)