TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

İşsizlik engellilerin en büyük sorunu!

Eklenme Tarihi : 2 Aralık 2012 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 325 kez okunmuş.

Canda Özür Olmaz Derneği Başkanı Dr. Mustafa Öztürk, ”Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel istihdam sorunudur. İşsizlik ve çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar, engellileri kuşatan sorunlar arasında ve diğer sorunların da temeli konumundadır” dedi.

Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesi Sağlık Hizmetleri MYO Engelli Bakımı ve Rehabilitasyonu Bölümü Başkanı da olan Dr. Öztürk, Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürlüğü’nce ”3 Aralık Dünya Engelliler Günü” kapsamında düzenlenen programda ”Türkiye’de Engelli Gerçeği ve Engellilerin Toplumla Bütünleşme Sorunları” konulu sunum yaptı.

Öztürk, Türkiye’de engellilerin toplumla bütünleşmesi yönünde yoğun sorunlar yaşandığını belirterek, toplumun engelliyle bütünleşmesinin önündeki sorunun, bu kavramı bilmemesi ile başladığını söyledi.
”Engel problemi toplumdan topluma, zamandan, zamana değişmektedir” diyen Öztürk, engellileri toplumla birlikte yaşamaktan uzaklaştıran nedenleri, iletişimsizlik, eğitim, sosyal güvenlik, rehabilitasyon, yoksulluk, istihdam, ulaşım, aile, erişebilirlik ve ulaşılabilirlik olarak sıraladı.
Engellilerin topluma kazandırılamamalarının önündeki en ciddi sorunun, içinden geldikleri yoksulluktan kaynaklandığını dile getiren Öztürk, ”Engelli nüfusun 4’te 3’ü açlık sınırının altında yaşamaktadır. Açlık sınırı oranı, 800 liradır. Engellilerin toplumla bütünleşmesinin önündeki en önemli engel, istihdam sorunudur. İşsizlik ve çalışma yaşamından kaynaklanan sorunlar, engellileri kuşatan sorunlar arasında, adeta diğer sorunların da temeli konumundadır” dedi.
Öztürk, engellilerin kentsel yaşama katılım alanındaki ihtiyaçlarının, engelli olmayanlarınki ile benzer olduğunu ifade ederek, ”Tüm bu olumsuzlukları en aza indirmek için hala yapılacak şeyler var. Engellilerin eğitilerek topluma kazandırılması, toplumda Engelli bilincinin oluşturulması için toplumun eğitilmesi, var olan özrün ilerlemesinin durdurulması ve olabilecek özürlerin engellenmesi için eğitim, yapılacaklardan sadece birkaçı” diye konuştu.
Mustafa Öztürk’ün sunumu sırasında kolları olmayan engelli ressam Ayşe Işık da sahnede ayaklarıyla resim yaptı. Ayrıca, program kapsamında, bir rehabilitasyon merkezine kayıtlı zihinsel engelli çocuklar, sema gösterisi yaptı.
Ördekli Kültür Merkezi’ndeki programa, Bursa Vali Yardımcısı Mustafa Güney, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Atilla Ödünç, Aile ve Sosyal Politikalar Bursa İl Müdürü Dr. Sunay Özkul, AK Parti Bursa Milletvekili Canan Candemir Çelik de katıldı.


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)