Üniversiteye girişte birinci aşama sınavı olan Yükseköğretim Geçiş Sınavı’na (YGS) başvuracak Engelli adaylardan ”tekerlekli sandalye ile sınava girmek isteyenler”, bu talebi başvuru formunda belirtecek.
ÖSYM, ”2012 Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sistemi (ÖSYS) Kılavuzu’nda yer alan ÖSYS Aday Başvuru Formu’nda yeni bir uygulamaya gitti. Kimlik, öğrenim, sınava ilişkin bilgiler ile iletişim bilgilerin de yer aldığı formda, ”Özür Durumu Bilgileri” adıyla yeni bir bölüm oluşturuldu.
Bu alan sınava Engelli aday olarak başvuran adaylar tarafından doldurulacak. Diğer adaylar bu alanı boş bırakacak. Bölümde adaya özür durumu ile ”sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımcı sınav görevlisi” isteyip istemediği soruluyor.
Bu alanda yer alan açıklama kısmına, tekerlekli sandalye ile sınav girecek adaylar ”tekerlekli sandalye ile sınava girmek istiyorum” yazacaklar. Bu alanda işaretleme yapan adayların sağlık raporlarını ÖSYM’ye ulaştırması da gerekiyor.
Başvuru tarihinden sonra Engelli duruma gelenler
Başvuru işlemini ”başvuru merkezinde” yapacak Engelli adaylar, diğer belgelerin yanı sıra bir üniversite veya devlet hastanesinden alınan sağlık kurulu raporlarının bir örneği ile özürlerine ilişkin öz geçmişlerini ayrıntılı olarak anlattığı dilekçeyi de yanında bulunduracak.
Adaylar kimlik bilgilerinin de yer aldığı bu dilekçeyi 2012-ÖSYS Aday Başvuru Formu’na ekleyerek başvuru merkezine teslim edecek. İnternet aracılığıyla bireysel başvuru yapan adaylar ise başvuru süresi içinde bu dilekçeyi ÖSYM’ye ulaştıracak.
Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (örneğin, bütün düzeltmelere rağmen bedensel, görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri, ÖSYM Yönetim Kurulunun saptayacağı bir yöntemle, özür türü, özür derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacak.
Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra Engelli duruma gelen adayların sağlık raporlarını dilekçe ekinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekiyor. 28 Mart 2012 tarihi saat 17.00’ye kadar ÖSYM’ye ulaşan ve sağlık kurulunca raporları kabul edilen adaylar Engelli aday olarak sınava alınacak.
Daha önceki yıllarda Engelli olarak ÖSYS’ye başvuran ve raporları kabul edilen adaylar, özür durumlarında bir değişiklik olmasa da bu durumlarını belirten bir dilekçeyi ve eski raporlarının bir fotokopisini 2012-ÖSYS Aday Başvuru Formu’na ekleyerek ÖSYM’ye ulaştıracak.
Bu raporlarda belirtilen özür dereceleri ÖSYM’nin görevlendireceği kurullarca incelenecek, adayların özürleri yüzünden ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecek.
İşitme özrünün tipi raporda yer alacak
ÖSYM’nin yetkili kurullarınca raporları kabul edilmeyen adaylar, ÖSYS’ye başvuran diğer adaylar gibi işlem görecek. Raporları ÖSYM’ye ulaşan ve kabul edilen adaylar ise özür durumlarına göre ayrı salonlarda sınava alınacak ve gerekli ise kendilerine okuyucu/işaretleyici verilecek.
Bu adayların Sınava Giriş Belgelerinde ”Engelli Salonu” yazılı olacak. Soru kitapçığını hiç okuyamayacak derecede görme Engelli adaylara karmaşık şekillere dayalı sorular sorulmayacak. Engelli adaylar sınavda, kendilerinin kullanacağı özel bir gerece zorunlu olarak ihtiyaç duyuyorlarsa, bu ihtiyaçları ve kullanacakları gerecin ne olduğunu sağlık kurulu raporlarında ve dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtecek. Rapor ÖSYM’nin yetkili kurullarınca kabul edildiği takdirde, adaylar bu gereçlerini sınavda kullanabilecek.
İşitme Engelli adayların raporlarında, işitme özürünün tipi (sensörinoral, iletim veya mixt olarak), her bir kulak için ayrı ayrı işitme eşikleri (dB olarak) ve konuşma özürlerinin olup olmadığının yer alması zorunlu olacak. Bu adayların raporlarına işitme testinin imzalı ve onaylı bir örneğini de eklenmesi gerekiyor.
Engelli adaylarla ilgili bu kurallar, internet ile bireysel başvuru yapacak Engelli adaylar için de aynen geçerli olacak.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)