Doğuştan işitme engelli resim öğretmeni Aktaş, öğrencileriyle iletişim kurabilmek için farklı yöntemlerin uygulamasının yanı sıra öğrencilerine işaret dili de öğretti.
ESKİŞEHİR – Deniz Açık
Doğuştan işitme engelli Pelin Hazal Aktaş, 3 yaşından itibaren Anadolu Üniversitesi (AÜ) Yunus Emre Yerleşkesi’ndeki İşitme Engelli Çocuklar Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi’nde (İÇEM) uzun ve zorlu bir eğitim sürecinden geçti.
Aldığı eğitimin ardından resim yeteneğini keşfeden Aktaş, AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü kazanarak eğitimini tamamladı.
Üniversite eğitiminde çocuklara resim çalıştırırken keyif aldığını ve rahat iletişim kurduğunu fark eden Aktaş, pedagojik formasyon eğitiminin ardından Engelli Kamu Personeli Seçme Sınavı’nı (EKPSS) kazanarak 2,5 yıl önce Şehit Halil Durmaz Ortaokulu’na resim öğretmeni olarak atandı.
Aktaş, öğrencileri ve mesai arkadaşlarının sevgisi ve ilgisiyle işitme sorununun engel olmayacağını anladı. Öğrencilerine resmin dışında işaret dilini de öğreten Aktaş, geçen yıl öğrencilerinin yaptığı resimleri de bir alışveriş merkezinde açtığı sergiyle kent halkının beğenisine sundu.
Aktaş, AA muhabirine yaptığı açıklamada, doğuştan total kayıplı işitme engelli olduğunu belirterek engelinden dolayı ana dilini tam öğrenemediğini söyledi.
Zorlu eğitimden sonra yeteneği doğrultusunda AÜ Güzel Sanatlar Fakültesi Resim Bölümü’nü bitirdiğini anımsatan Aktaş şöyle konuştu:
“Pedagojik formasyonun ardından EKPSS’yi kazanarak engelli öğretmen atamaları sonucunda 2,5 yıl önce Şehit Halil Durmaz Ortaokulu’na resim öğretmeni olarak atandım. Göreve ilk başladığım günlerde biraz telaşlandım. Önce öğrencileri anlamaya çalıştım. Onlara kendimi tanıtıp işitme engellilerle nasıl anlaşabileceklerini anlattım. Dudak okuduğumu, beden dili ve günlük işaret dili kullandığımı söyledim. İşaret dili öğretmem öğrencilerin çok ilgisini çekti ve hoşlarına gitti. Öğrendikleri işaret diliyle anlaşmaktan keyif aldılar. Bunun derslere olumlu katkısı oldu. Öğrencilere resim dersini anlatmak için daha fazla görsel malzemeler hazırlayıp örnekler vererek, tahtaya yazıp çizerek çalışmaları sağlıyorum. Bu başarımı çok zorlu ve kararlı bir eğitime ve ailemin desteğine borçluyum.”
Aktaş, öğretmenlik yapmaktan, çocuklara birlikte olmaktan duyduğu mutluluğu dile getirerek 24 Kasım Öğretmenler Günü’nde de ayrı bir heyecan duyduğunu ifade etti.
Aktaş’ın öğrencilerinden Ayşe Keser de Hazal öğretmenle ders işlemenin keyifli olduğuna işaret ederek “Onu her zaman çok sevdik. O bizi, biz de onu kolaylıkla anlıyoruz. Onun resimleri ve bize öğrettiği duygular çok hoş. Öğretmenimiz bize işaret dilini de öğretiyor. Öğretmenimizden çok memnunuz.” dedi.
Öğrencilerden Zehra Tangül ise kendilerine şefkatle yaklaşan Hazal öğretmenin kendilerine bir şey öğretmek için elinden gelen çabayı gösterdiğini söyledi.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)