Bu cami ‘engelliler’ için özel tasarlandı
Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, caminin açılışında yaptığı konuşmada, Türkiye'de 30-40 yıl cami yapımının, tamamen köyden kente göç eden dindar, samimi, fakir, köylü ama yüreğinde mabet sevgisi olan kişilerin omuzlarında yükseldiğini söyledi.Türkiye'den Avrupa'ya göçen 5 milyonu aşkın vatandaşın, Avrupa'da 4 bin-5 bin cami inşa ettiğini kaydeden Görmez, camilerin ibadet mekanı olmasının yanı
sıra birlik, sevgi, bilgi, özgürlük ve bağımsızlık mekanı olduğunu belirtti.
Görmez, Diyanet İşleri Başkanlığı, Mimarlar Odası ve mahalli idarelerin
yanı sıra bütün kamu kurumları, sivil toplum kuruluşları ve halkın hep birlikte ortak bilinçle camileri iyileştirmenin yolunu aradığını ifade etti.Diyanet İşleri Başkanı Görmez, bundan sonra yapılacak bütün camilerin daha fonksiyonel, daha estetik ve her kesimi kucaklayan bir yapıda olmasına özen gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
-''Köylerde 50 bin, şehirlerde 36 bin cami var''-
Türkiye'deki 86 bin camiden 50 bininin köylerde, 36 bininin ise şehirlerde bulunduğunu anlatan Görmez, ''Türkiye'de nüfusun yüzde 25'i köylerde yaşıyor. Nüfusun yüzde 25'ine 50 bin cami vermişiz, yüzde 75'ine 36 bin cami inşa etmişiz'' dedi.Görmez, şehirlerdeki 36 bin camiden 6 bininin, apartman altındaki mescitlerden ibaret olduğunu, 10 bininin ise gerçekten cami olarak yeniden tasarlanması ve kentsel dönüşüm projeleri yapılırken yenilenmelerinin yollarının aranması gerektiğini belirtti.
-''Camileri yaparken, 8 milyonu engelliyi düşünmemişiz''-
Camilerin ciddi sorunları olduğunu, Camiler Haftası'nı vesile ederek,
kampanyalarla camilerin sorunlarının giderilmeye çalışıldığını ifade eden Görmez, ''Bu sene üzerinde durduğumuz konu, 'Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet'. Camilerimizi inşa ederken, 8 milyon engelli vatandaşımızı düşünmemişiz. 8 milyon engelli vatandaşımızın gelip bizimle birlikte ibadet etmesini sağlayacak imkanlarla donatamamışız camilerimizi. Bu, bizim için ne büyük bir kusurdur'' diye konuştu.
Görmez, Hz. Muhammed'in görme engelli bir sahabenin evinin bir odasını
mescit yaparak, ayağına camiyi götürülmesi örneğini vererek, şöyle devam etti:''Ama biz 86 bin camimizi inşa ederken, bugün 8 milyonu bulan engelli kardeşimizi düşünmemişiz. Onun için behemehal bir seferberlik başlattık. Müftülüklerimizin öncülüğünde bütün belediye başkanlarımızı, bütün sivil toplum örgütlerimizi, bütün hayırsever iş adamlarımızı, bütün cami derneklerimizi harekete geçirdik. En azından her il merkezinde, her ilçede, her şehirde, her beldede bir veya birkaç cami, muhtelif yerlerde... Belki bugün hepsini yapma imkanına sahip olmayabiliriz. Aslında İslam'ın prensiplerini, sevgili peygamberimizin ilkelerini dikkate aldığımızda her camide bunu yapmak zorundayız.''
Engelli vatandaşların camilere ulaşabilmesi konusunda bir genelge
yayımladıklarını, bütün il ve ilçe müftülüklerinin bu haftadan başlayarak bu çalışmaya öncülük edeceğini söyleyen Görmez, ''En az her şehirde bir kaç camiyi her türlü engelli kardeşimizin erişebileceği, ulaşabileceği bir mekana dönüştürmek için çalışmalar başladı'' dedi.
-Tuzla Müftülüğü Çiçekçiler Camisi'nde engelli asansörü-
Diyanet İşleri Başkanlığının Camiler Haftası dolayısıyla gündeme getirdiği ''Engelsiz Cami, Engelsiz İbadet'' projesi kapsamında, Tuzla'daki tüm camilerin, abdesthanelerin bakım, onarım, boya ve temizlikleri gerçekleştiriliyor.Türkiye'de ''ilk'' örneğinin Tuzla Çiçekçiler Camisi'nde uygulandığı proje kapsamında caminin abdesthane ve tuvaletlerinde gerekli temizlik, boya ve tadilat yapıldı, minaresi boyandı.
Bahçe zemininin asfalt kaplaması yenilenirken, çevre düzenlemesi ve
bordür tretuvar çalışması yapıldı. Görme engelliler için bahçede rahat
ulaşılabilir ve rahat kullanılabilir bir tuvalet inşa edildi.Zemine görme engelli takip yüzeyi döşenirken merdivenle çıkılan camiye, engelli asansörü eklendi.