TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Otizm nedir, otizm nasıl ortaya çıkar

Eklenme Tarihi : 4 Ekim 2013 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 331 kez okunmuş.

Otizm nedir, otizm tanısı nasıl konur, otizm nasıl ortaya çıkar, otizm belirtileri nelerdir?
Otizm aşırı mı tanı alıyor? Çünkü pek çok çocuk büyüyünce düzeliyor.
Otizm spektrum bozuklukları (OSB) başka durumlarla çakışabilen, pek çok nörogelişimsel işaret ve semptomu da beraberinde getiriyor.
Bu bağlı olarak, erken evrede tanı almış bazı vakaların hatalı çıkma olasılığı yüksek. Özellikle büyümeyle birlikte otizm spektrum bozukluğu kriterini artık karşılamayan çocuklar arasında bu duruma sıkça rastlanıyor. Araştırmacılar yaşamın erken evresinde pek çok olasılık arasında tanı koymanın doktorlar açısından kolay olmadığına dikkat çekiyorlar.
Araştırmacılar birlikte ortaya çıkan durumlarla otizm spektrum bozukluk tanısındaki değişiklikler arasındaki ilişkiyi araştırdılar. Araştırmacılar elde ettikleri bilgilerde, başlangıçtaki OSB tanısının büyüdükçe değiştiği çocuklarla kıyaslandığında, halihazırda OSB tanısı altındaki çocukların şiddetli veya orta düzeyde öğrenme bozukluğundan veya gelişimsel gecikmeden yakındığını saptadılar.Araştırmacılar 3 ile 5 yaş aralığında OSB tanısı almış olan çocukları büyüdükçe hala OSB tanısı almaya devam eden veya etmeyen çocuklarla karşılaştırdılar.
Halihazırda OSB tanısı altındaki, 6-11 yaş aralığındaki çocuklar-OSB tanıları sonradan değişmiş olanlarla karşılaştırıldığında, bu hastaların daha erken bir yaşta konuşma güçlüğü ve/veya şiddetli veya orta düzeyde anksiyeteden yakınma olasılıkları daha yüksek çıktı.
Halihazırda OSB tanısı altındaki, 12-17 yaş aralığındaki çocuklar–artık OSB tanısı taşımayanlarla karşılaştırıldığında, bu hastaların şiddetli veya orta düzeyde konuşma problemlerinden yakınmaları veya (hafif) epilepsi (nöbetleri) geçirme olasılıkları daha yüksek çıktı.
İşitme problemleri: Geçmişte işitme problemleri olmayanlarla karşılaştırıldığında, eskiden işitme problemleri olanların daha sonra da OSB tanısı alma olasılığı daha yüksek çıktı.
Birlikte ortaya çıkan çok sayıda durum-Diğer çocuklarla karşılaştırıldığında, küçükken birlikte ortaya çıkan pek çok durumu olanların daha sonra da OSB tanısı alma olasılıkları daha yüksek çıktı.Buradaki çok sayı en az iki anlamına geliyor.
Bu bulgular ışığında araştırmacıların bu konudaki yorumu şöyle:
Birlikte ortaya çıkan psikiyatrik durumların ve nörogelişimsel durumların varlığı OSB tanısında değişikliğe yol açıyor. OSB tanısındaki değişikliklerin ise gerçek etyolojik farklılıklara veya tanısal belirleyicilerdeki değişimlere bağlı olup olmadığı soruları ise yanıtsız kalıyor.
Medical News Today


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)