Engelliler, 1 Temmuz’u Bekliyor
Melda Çetiner - Halka açık yerlerin Engellilerin erişimineuygun hale getirilmesi için tanınan yasal süre 1Temmuz'da doluyor. Engellilerle ilgili STK'lar, yürürlüğün ertelenmesine karşı çıkıyor.
1 Temmuz 2005 tarihinde çıkarılan Engelliler Yasası, "Kamu kurum ve kuruluşlarına ait mevcut resmi yapılar,yol, kaldırım, yaya geçidi, açık ve yeşil alanlar, sporalanları ve benzeri sosyal ve kültürel altyapı alanları ile gerçek ve tüzel kişiler tarafından yapılmış ve umuma açık hizmet veren her türlü yapıların düzenlemenin yürürlüğe girdiği tarihten itibaren yedi yıl içinde Engellilerin erişebilirliğine uygun duruma getirilmesini" öngörüyor. Yasanın tanıdığı süre, 1 Temmuz'da doluyor. Ancak, "gerekli düzenlemelerin 7 yılda" yapılamaması nedeniyle, düzenlemenin yürürlüğünün ertelenmesi tartışılıyor.
Türkiye Sakatlar Konfederasyonu Başkanı Yusuf Çelebi, AA muhabirine, idarenin ve yerel yönetimlerin büyük bölümünün yasayı ihlal ettiğini belirterek, "Sürenin dolmasına 1 aydan az kaldı. 7 yılda yapılamayan çalışmaların 1 ayda yapılması mümkün değil" dedi.
Konunun takipçisi olacaklarını, sorumluluğunu yerine getirmeyenlere cezai müeyyide uygulanması, ayrıca Engellilere tazminat ödenmesi için yasal yollara başvuracaklarını bildiren Çelebi, şöyle konuştu:
"Gerekli düzenlemeler 7 yılda neden yapılamadı- İdare ve yönetimin Engellilere bakışı, yaptıkları iş kadardır. Bir süre önce Meclis'te grubu bulunan siyasi partileri ziyaret ederek, konuyla ilgili tereddütlerimizi ive taleplerimizi ilettik. Her siyasi partiden belediye başkanları olduğu için menfaatte birleşiyorlar. Bizim bundan çıkardığımız sonuç, toplum içinde bizi aralarında görmek istemiyorlar. Özürleler bugünkü şartlarda cezaevinde yaşıyorlar. Evde kapalı kalmak ile cezaevinde olmak arasında fark yoktur. Bizi artık cezaevinden çıkarsınlar, çünkü 7 yıl doldu. Özür bedende, engel mekandadır."
Yasa uyarınca idare ve belediyelere tanınan sürenin uzatılmasına karşı olduklarını ifade eden Çelebi, Engellilerle ilgili sivil toplum kuruluşların da içinde olacağı izleme komitesi oluşturularak yapılanlar takip ve teşhir edilmesini önerdi. Çelebi, yapılamayanlara karşı gerekli yasal yollara başvuracaklarını söyledi.
-"Kimseye bağımlı olmadan yaşamak..."-
Türkiye Omurilik Felçlileri Derneği Ankara Şube Başkanı Yıldırım Yılmazoğlu da Engellilerin tek başlarına, birine bağımlı olmadan yaşamak istediklerini belirterek, bir yerde yeni bir bina, yol kaldırım yapılırken Engelliler düşünülerek yapılması gerektiğini söyledi.
Engelliler Yasası'nın öngördüğü düzenlemeleri yapmak için yürürlüğünün uzatılacağını ifade eden Yılmazoğlu, "Ama 5-6 yıl, değil 6 ay-1 yıl uzatılsın" önerisinde bulundu.
Yılmazoğlu, kendi başına Ankara'da Kızılay'a inemediğini ama 2 arkadaşıyla birlikte tekerlekli sandalyede Almanya'ya, orada da kimsenin yardımına ihtiyaç duymadan istedikleri yere gittiklerini belirterek, "Ama Türkiye'ye dönerken uçakta sorun yaşamaya başladık. İki kişi bacağımızdan, kolumuzdan tutarak karga tulumba bizi taşıyor. Ben kendi ülkemde de trene, vapura, uçağa, otobüse binebileyim, tiyatroya, sinemaya gidebileyim. Kendi düzenlediğimiz etkinliklere bile gidemiyoruz" dedi
Yollar, kaldırım ve binaların Engellilerin erişebileceği şeklinde dizayn edilmesi gerektiğini anlatan Yılmazoğlu, "Engelli tuvaletleri çok önemli. Sağlıklı ve Engelli insanların aynı tuvaletleri kullanması hem bizim hem sağlıklı insanlar için ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir. Bunun için büyük maliyetli değişiklikler yapmaya gerek yok, pratik aparatlar kullanılabilir" diye konuştu.
Yılmazoğlu, yasayla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılmamasına tepkilerini dile getireceklerini bildirdi.
Yayıncı: Kudret Topçu
Kaynak: AA