TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

BARTIN – 18 YAŞ ÜSTÜ ENGELLİLER İŞ HAYATINA ATILACAK

Eklenme Tarihi : 12 Mayıs 2011 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 430 kez okunmuş.

Bartın’da hazırlanan proje kapsamında Almanya’ya giden 10 kişilik heyet 18 yaş üstü engellilerin rehabitile edilerek istihdamının oluşturulmasının sağlandığı merkezlerde incelemelerde bulundu.

Leonardo Vinci Programı Hareketlilik Projesi kapsamında “Eğitilebilir Zihinsel Engellilerin Okul sonrası istihdam şekillerinin incelenmesi ve geliştirilmesi” adı altında ‘okuldan sonra bu çocuklar nereye gidiyorlar, kendilerini nasıl yetiştiriyorlar?” projesi kapsamında Almanya’nın Berlin kentinde inceleme yapıldı. Özel İlk Değişim Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi Aydağ Eğitim ve Sağlık Hizmetleri Ltd. Şti. projenin sorumluluğunu üstendi. Proje yöneticisi Gürkan Akdağ, Endüstri Meslek Lisesi Müdürü İlkay Başoğlu, İngilizce Öğretmeni Çağatay Öztürk, Belediye Başkan Yardımcısı Hasan Arınan, İş-Kur Müdürü Ramazan Erdim, Doğanay Özel Eğitim Kursu Yöneticisi İbrahim Taş, Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Sosyal Hizmet Uzmanı Ufuk Çetin, Umut İlköğretim Okulu Müdürü Zeki Eyidoğan, Bartın Valiliği Özel Kalem Müdürlüğü görevlisi Yücel Tap ve Milli Eğitim Müdürlüğü Özel Öğretim Şubesi görevlisi Mahmut Top, Almanya’nın Berlin şehrine gitti. Berlin’de proje kapsamında 18 yaş üzerindeki engelli bireylerin iş yaşamına hazırlanması ve iş yaşamında yer alması konusunda yapılan çalışmaları yerinde inceledi. Özellikle Almanya’nın en büyük ve en yaygın firmalarından Mosaik ve BWB’nin çalışmalarını gördü. Gürkan Akdağ, “Bu projeyi yaparken özellikle katılımcıları engelliler konusunda çalışan tüm kamu ve özel kuruluşların temsilcilerinden belirledik. İlimizde engellilere yönelik özel eğitim okulu, iş okulu ve özel özel eğitim destek hizmetleri bulunmasına karşın mesleki rehabilitasyon ve mesleki eğitim konusunda yapılan aktif, planlı çalışma bulunmamaktadır. Gerçi bu çalışmaları Türkiye’nin hiçbir şehrinde tam anlamıyla yapılabilir durumda değil. 2005 yılında çıkan kanun doğrultusunda mesleki eğitim ve rehabilitasyon belediyelerin yetkisine ve koordinatörlüğünde yapılması gereken bir çalışma. Fakat Türkiye’de bulun şu anda henüz belediyeler hiçbir ilimizde yapamamıştır. Özellikle 2002 yılında 5378 sayıl engelliler kanunu ile birlikte ülkemizde engellilere yönelik bir çok hizmet daha iyi ve aktif bir şekilde yapılabilir konuma geldi. Bunlar eğitim desteği evde bakım hizmetleri ve bunun benzeri çalışmalar. Fakat mesleki eğitim ve 18 yaşının üzerinden engellilerin iş yaşamında istihdamı ve kendileri bir birey olarak toplumda çalışılarak kendilerini ispatlayabilecek ortamların oluşması yönünde yapılacak çalışmalar ve örnekler bulunmadığı için bu yönde kurumumuz tarafından 2010 yılında Leonorda Vinci Hareketlilik Projeleri kapsamında Eğitilebilir zihinsel engellilerin okul sonrası istihdam şekillerinin incelenmesi ve geliştirilmesi konulu proje hazırlanmış ve bu proje kapsamında Almanya’nın Berlin kentinde incelemelerde bulunulmuştur. Katılımcıların tümüyle yaptığımız incelemeler sonucunda özellikle Berlin şehrindeki Mosaik ve BWB firmalarının devletin desteğiyle kurulmuş olan firmalar olup, uzun yıllardır engellilerin iş yaşamına adaptasyonu konusunda mesleki eğitim çalışmaları yaptığını görüyoruz. Bu çalışmalardan önekleri alıp, incelemelerde bulunduk” dedi.
Proje Sorumlusu Gürkan Akdağ, “Bu incelemelerden sonra nihai rapor hazırlanacak olup, Sayın Valimiz İsa Küçük başta olmak üzere Belediye Başkanımız Cemal Akın önderliğinde biz bu yönde bir komisyonun kurulup, bu çalışmaların yürütülmesi gerektiğini düşünmekteyiz. Örnek bir projenin ilimizde uygulanabilirliğini gösterip, Türkiye çapında da bu yaygınlaştırmasının sağlanacağı bir projenin ilimizde uygulanabilirliğini göstermek istiyoruz” diye konuştu.


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)