Antalya‘da, 21 yaşındaki engelli bir gencin hayata sımsıkı tutunması, hayallerinden vazgeçmemesi, geleceğe dair planlar yapabilmesi ve en önemlisi yaşamın kendisine getirdiklerine rağmen gülebilmesi, görenlerin takdirini kazanıyor.
10 yıldır ayakları ile bilgisayar kullanan Photoshop, Power Point gibi programlarla hazırladığı tasarımları görenleri hayrete düşüren Serebral Palsi hastası Ahmet Ortaarmutçu, Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu İşletme Yönetimi Programı’nda eğitime başladı. Her sabah annesi Fatma Ortaarmutçu ve babası İbrahim Ortaarmutçu ile okula gelen 21 yaşındaki Ahmet, en büyük hayalinin okulundan başarıyla mezun olmak olduğunu söyledi.
‘ENGELSİZ KAMPUS’ PROJESİ TAMAMLANMAK ÜZERE
Akdeniz Üniversitesi Rektörü Prof.Dr.İsrafil Kurtcephe, 74 milyon nüfusa sahip Türkiye’de yaklaşık 10 milyon vatandaşın engelli olduğunu hatırlatarak, “Bizim de 10 saniye sonra engelli olamayacağımız konusunda bir garantimiz yok. Bu bireylerin varlığını kabul edip hayatını kolaylaştırmalıyız. Akdeniz Üniversitesi’ni engelli öğrencilerin rahatlıkla okuyabileceği bir üniversite haline getirme çabasındayız” dedi.
Engelsiz Kampus adlı proje ile ilgili bilgi veren Prof.Dr. Kurtcephe, projenin tamamlanma aşamasında olduğunu söyledi. Engelli öğrencilerin rahat edeceği yol, binalarda asansörler, spor yapabilecekleri alanlar, akşamları rahatça yürümeleri için ışıklandırma sistemi yapıldığını anlatan Prof.Dr. Kurtcephe, sözlerine şöyle devam etti: “Görme engelliler için özel kütüphanemiz var. Bu, Türkiye’de sadece Boğaziçi Üniversitesi’nde var. Proje büyük ölçüde tamamlandı.”
Akdeniz Üniversitesi’nde engelli öğrenci sayısının 100’ü aştığını da anlatan Kurtcephe, sınıfların, sosyal tesislerin, yemekhanenin ve yurtları engelli öğrencilerin rahatlıkla kullanabileceği alanlar haline getirdiklerini ifade etti.
BAŞARILARA İMZA ATACAĞINA İNANIYORUM
Ahmet’in Akdeniz Üniversitesi öğrencisi olmasının kendilerini sevindirdiğini kaydeden Prof.Dr.Kurtcephe, şunları söyledi: “Ahmet azim ve iradeyle aşılamayacak engellerin olmadığının göstergesidir. Az önce benden, kök hücre ile ilgili çalışmalarımızı bir an önce sonuçlandırmamızı istedi. Çalışmalarımız olanca hızıyla devam ediyor. Ahmet gibi binlerce insana deva oluruz inşallah. Ahmet’in Akdeniz Üniversitesi kimliği ile hayatta büyük başarılara imza atacağını biliyor ve inanıyorum.”
AHMET’E ÖZEL SINAV YAPILACAK
Akdeniz Üniversitesi Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Program Koordinatörü Ayşegül Ciğer ise Ahmet’in diğer öğrenciler gibi derslerini takip ettiğini ancak sınavlarda yaşanabilecek sorununun çözümü için Yönetim Kurulu kararı alındığını belirterek ‘Ahmet’e özel sınav sistemi’ uygulanacağını söyledi. YÖK’ün böyle öğrenciler için kararı olduğunu hatırlatan Ciğer, şöyle konuştu: “Biz de bir karar alarak, Ahmet’in sınavları rahatlıkla yapacağı şekilde düzenleyeceğiz. Lise döneminde sınavları test şeklinde
olmuş. Burada da sınavların test şeklinde yapılmasını sağlayacağız.”
OĞLUYLA BİRLİKTE OKULDA
Baba İbrahim Ortaarmutçu da, her sabah Ahmet ile birlikte okula geldiklerini, oğlunun derste iken kendisinin dışarıda beklediğini anlatarak sözlerini şöyle sürdürdü: “Ders aralarında birlikte kantine gidiyoruz. İhtiyaçlarını karşılıyorum. Ben de bir anlamda yeniden okulluyum.”
En büyük isteğinin oğlunun üniversiteyi bitirmesi olduğunu belirten baba Ortaarmutçu, “Ahmet tabuları yıkan bir çocuk. Sosyal bir çocuk. Arkadaşları ile diyalogları iyi. Çevresi geniş. Şimdi sadece dersleri dinliyor, yazamıyor ama ders notlarından çalışıyor. Sınavları da test olarak yapılacak” dedi.
AHMET’İN HİKAYESİ
Doğduktan iki gün sonra yüksek ateş nedeniyle rahatsızlanan ve 1 yaşında serebral palsi hastası olduğu ortaya çıkan 20 yaşındaki Ahmet Ortaarmutçu’nun hikayesi Mudurnu’da başladı. Mudurnu’da doğan ve 1 yaşında hastalığı teşhis edilen Ahmet’in annesi Fatma Ortaarmutçu ile babası İbrahim Ortaarmutçu, zamanlarının büyük bölümünü çocuklarının tedavisi için hastane ve rehabilitasyon merkezlerinde geçirirken, aile Antalya‘ya yerleşme kararı alıyor. İlköğretim ve lise dönemlerinde okula hep anne ve babası ile
giden Ahmet, 10 yıldır ayaklarıyla bilgisayar kullanıyor. Photoshop, Power Point gibi programları başarıyla kullanabilen engelli gencin tasarımları görenlerin takdirini topluyor.
(SK-HO-Y)
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)