TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engelli İstihdamı Avrupa’daki Örneklerle Artırılacak

Eklenme Tarihi : 28 Nisan 2011 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 366 kez okunmuş.

Türkiye Engelliler Eğitim ve Dayanışma Vakfı (ÖZEV) ve Sakarya Üniversitesi tarafından başlatılan “Engellilerin İstihdamının Arttırılması” projesiyle engelli istihdamı konusunda Avrupa deneyimleri işverenlere anlatılacak.

ÖZEV AB Projeleri Genel Koordinatörü Adnan Boynukara, “Türkiye’deki engellilerin istihdamının önündeki en büyük sorunun işverenlerin engellileri istihdam etmekten kaçınması” olduğunu söyledi. Bir çok işverenin engelli istihdam etmek yerine ceza ödemeyi kabul ettiğini belirten Boynukara, “Türkiye’deki işverenler, engelli çalıştırmaktan çekiniyorlar. Bazen bir iş yerinde çalışan işçiler de engellilerle çalışmak istemiyor. İfadelerden ziyade tutumlara yansıyan bir bariyer var” diye konuştu.

Son yıllarda engelliler konusunda yaşanan tüm olumlu gelişmelere rağmen en büyük sorunlardan birinin istihdam olduğunu belirten Boynukara, kamuda istihdam edilen engelli sayısının 9 bin civarında olduğu kaydetti.

Türkiye’de yaklaşık 8,5 milyon engelli vatandaşın bulunduğunu hatırlatan Boynukara, bu rakamın toplam nüfusun yüzde 13’ünü oluşturduğunu, ancak engellilerin sadece yüzde 45’inin temel eğitim olanaklarından yararlandığını vurguladı. Bu durumun istihdamı olumsuz etkilediğine işaret eden Boynukara, “Engelli vatandaşlarımızın yüzde 52,5’i herhangi bir sosyal güvenlik sisteminden yararlanamıyor. Bu vatandaşlarımızın yüzde 79’u işsizlik sorunuyla karşı karşıya. Çalışan engellilerin ise genelde kamu sektöründe istihdam edildiği görülüyor. Bu da bize özel sektör yöneticilerinin engellilerin istihdamı konusunda daha fazla bilinçlendirilmesi gerektiğini gösteriyor” diye konuştu.

“İşverenlerin Tutumlarını Değiştirmeyi Amaçlıyoruz”

AB’nin iş gücü piyasasında belirli zorluklarla karşılaşan insanların, özellikle engellilerin, istihdam edilebilirliğini geliştirmek, iş fırsatlarını artırmak ve onlara karşı yapılan her türlü ayırımcılığı önlemek için yapılan projelere destek verdiğini anlatan Adnan Boynukara, AB’ye üye ülkelerin 2010 yılına kadar engellilerin istihdamında yaşanan sorunların büyük oranda azalmasını hedeflediklerini söyledi.

Sakarya Üniversitesiyle ortaklaşa başlattıkları “Engellilerin İstihdamının Arttırılması Projesi”ni AB’nin desteklediğini anlatan Boynukara, “Engellilerin yüksek işsizlik oranı, onlara karşı yapılan sosyal ayırımcılık ve eğitim imkanlarından tam olarak yararlanılamaması böylesi bir projenin ülkemizde de hayata geçirilmesi gerekliliğini gündeme getirdi” dedi.< ?xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />


Projeyle işverenlerdeki engelli istihdamına yönelik tutum değişikliği yaratmayı amaçladıklarını belirten Boynukara, bu alanda Avrupa’daki uygulamaları Türkiye’deki işverenlerle paylaşacaklarını, çalışmaları Türkiye’ye adapte edeceklerini anlattı. Adnan Boynukara, projeyle bilgi transferleri kapsamında işveren kuruluşları ile sanayi ve ticaret odalarını gezerek işverenleri engelli istihdamı konusunda bilgilendireceklerini, Avrupa’daki örnekleri işverenlerle paylaşacaklarını söyledi.

Proje kapsamında Sakarya Üniversitesinin İşletme Fakültesindeki öğrencilere de engellilerin istihdamı konusunda eğitim verileceğini anlatan Boynukara, pilot uygulamadan çıkacak sonuçlara göre, diğer üniversitelerin işletme bölümlerinde bu eğitimin verilmesini yaygınlaştırmayı planladıklarını bildirdi.

 

Kaynak: Hürriyet

 

© COPYRIGHT 2008 ENGELSİZ KARİYER, All Rights Reserved. Engelsiz Kariyer’deki özel haberleri kaynak göstermeden izinsiz kullananlar hakkında yasal işlem yapılmaktadır.

engellilerengellilerengelli aileleriengelli vatandaşlar

DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)