Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, binaların, tüm açık alanların ve ulaşım araçlarının engellilerin kullanımına uygun hale getirilmelerini sağlamak üzere izleme ve denetim mekanizmasını hayata geçiriyor. İlgili yönetmelik yürürlüğe girdi.
2005 yılında çıkarılan engelliler kanunu doğrultusunda belediyeler başta olmak üzere kamu kurum ve kuruluşlarına, yaya geçitleri, resmi yapılar, yeşil ve spor alanları gibi alt yapıların engellilerin erişilebilirliğine uyumu için verilen 10 yıllık süre 7 Temmuz 2015 tarihinde dolacak.
Daha önce, “gerekli tedbirler alınmadığı” gerekçesiyle, tepkilere rağmen 3 yıllık süre uzatımına giden Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı bu kez işini şansa bırakmadı. Ülke genelinde uygulanmak üzere erişilebilirlik izleme ve denetleme yönetmeliği hazırladı. Buna göre, engellilerin hakları konusunda kurum ve kuruluşlar arasındaki işbirliği ve koordinasyonu sağlamak amacıyla “Engelli Hakları İzleme ve Değerlendirme Kurulu” oluşturulacak.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Başkanlığında kurulacak kurula bağlı olarak her ilde bir komisyon olacak. Vali Yardımcısı başkanlığındaki komisyon marifetiyle izleme ve denetleme çalışmaları yürütülecek. Binalar, açık alanlar ve toplu taşıma araçları izleme ve denetleme formlarına göre gerekli denetimler yapılacak.
Umuma açık hizmet veren her türlü yapı ve açık alan ile toplu taşıma araçlarının sahibi olan gerçek ve özel hukuk tüzel kişilerine her bir tespit için bin liradan beş bin liraya kadar idari para cezası uygulayabilecek. Yani örneğin engelli rampası olmayan otobüs sahibine 5 bin TL’ye kadar ceza kesilecek. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı elli bin lirayı geçemeyecek.
Büyükşehir belediyeleri, belediyeler ve diğer kamu kurum ve kuruluşlarına her bir tespit için beş bin liradan yirmi beş bin liraya kadar idari para cezası uygulanacak. Bu şekilde bir yıl içinde uygulanacak idari para cezasının tutarı beşyüz bin lirayı geçemeyecek.
Komisyon tarafından hazırlanacak raporlar il müdürlüğüne gönderilecek. Gelen rapor doğrultusunda il müdürünce ceza miktarı belirlenecek. Tahsil edilen idari para cezaları erişilebilirlik konusundaki projelerde kullanılacak.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)