Geçmiş seçimlerde sandıkların yüksek katlarda bulunması ve fiziki engeller nedeniyle sandığa, sırtta taşınarak çıkartılan engellilerin çoğu tercihlerini sandığa yansıtamadan geri dönüyordu. Ancak yapılan yeni düzenlemeyle engelliler, 12 Haziran seçimlerinde oylarını çok katlı binaların giriş katında oluşturulacak sandıklarda kullanabilecek.
Yüksek Seçim Kurulu (YSK), engelli seçmenleri, Başbakanlık Engelliler İdaresi’nden aldığı listeyle belirledi. Ancak Engelliler İdaresi’ne kayıtlı bulunmayan seçmenler, zamanında başvuru yapmadıkları halde sorun yaşayacak. Bu nedenle engelli seçmenler, 18 Mart’ta muhtarlıklarda askıya çıkan listelerde adlarının yanında engelli olduklarını belirten (ö) işaretinin bulunup bulunmadığını kontrol etmeleri gerekiyor. Listede engelli oldukları belirtilmeyen seçmenler, raporları ile ilçe seçim kurullarına müracaat ederek sorunu çözebilecek.
Türkiye Sakatlar Derneği Genel Başkanı Şükrü Boyraz, önceki seçimlerde sandıkların üst katlarda bulunması ve binaların fiziki şartlarının uygun olmaması nedeniyle engellilerin oy kullanmada sorunla karşılaştığını söyledi. Yeni düzenlemeyle engellilerin alt katlarda oy kullanmasının sağlanacağını ifade eden Boyraz, “Oy kullanılan binalar ağırlıklı olarak Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullar. Bunların 2005 yılından itibaren 7 yıl içinde engellilere uygun hale getirilmesi gerekiyordu. Bu zamana kadar bazı okullar engellilere uygun hale getirilmediği için bu binalara giremiyorlar. Hem eğitim hem de oy verme açısından sorun çıkıyor. Engelliler, seçmen listelerinde (ö) işaretiyle belirlenecek, alt katlarda oy kullanılsın diye. Engelliler listeleri kontrol etsinler. Listede isimleri yoksa, raporlarıyla ilçe seçim kurulana müracaat etsin. Eğer müracaat etmezler ise idare bilemediği için engelli 2. katta ya da üçüncü katta oy kullanmak zorunda kalabilir. Bu da ancak birinin sırtında taşımasıyla mümkün oluyor.” dedi.
Türkiye’de yaklaşık 9 milyon engellinin bulunduğunu, bunun da 900 binini bedensel engellilerin oluşturduğunu anlatan Boyraz, bunun önemli bir rakam olduğunu dile getirdi.
YSK ise engelli listelerinin Engelliler İdaresi’nden alındığını kaydeden Boyraz, askıya çıkan listelerde engelli olduğunu belirten (ö) işareti bulunmayan seçmenlerin, 31 Mart’a kadar ilçe seçim kurullarına müracaat etmeleri gerektiğini bildirdi.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)