TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engelli seferberliği

Eklenme Tarihi : 25 Temmuz 2012 Kategori : Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 294 kez okunmuş.

Büyükşehir Belediyesi 38 bin 175 engellinin yaşadığı Başkent’te ‘engelli seferberliği’ ilan etti. Düzenlemelerin startı Kızılay’da verildi.

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi, Başkent’te yaşayan ‘engelli’ vatandaşların önüne çıkan engelli kaldırmak amacıyla çalışmalarını hızlandırdı. Büyükşehir, 38 bin 175 engellinin yaşadığı kentte ‘engelli seferberliği’ ilan etti.
Başta Büyükşehir Belediyesi Hizmet Binası olmak üzere otobüs durakları, metro istasyonları, kaldırımlar, parklar ve AŞTİ’de engellilere dönük düzenlemeler yapan Büyükşehir Belediyesi, asansör eksikliği olan üst geçitleri de onarmaya başladı.

Çalışmalar Kızılay’dan başladı

Büyükşehir Belediyesi Kent Estetiği Daire Başkanlığı, yaya üst ve alt geçitlerinde, merdiven basamaklarına kaydırmazlık özelliği bandı yapıştırıyor. Kent Estetiği ekipleri ayrıca, engelli rampalarını da standartlara uygun hale getirmek ve yeni rampa yapmak için Kızılay ve Ulus’tan başlayarak, çalışmalarını yoğun bir şekilde sürdürüyor. Cumhuriyet Caddesi’nden başlatılan proje ile ana cadde ve bulvarlarda görme engelli vatandaşların daha rahat hareket edebilmelerini sağlamak amacıyla hissedilebilir yüzey çalışması (iz yol) yapılıyor.

18 noktaya asansör

KENT içerisinde ana cadde ve bulvarlarda kurulan yaya üst geçitlerinde engelli, yaşlı ve hamileler için karşıdan karşıya rahat geçiş yapabilmeleri amacıyla 60 asansörü daha önceden hizmete sokan Büyükşehir Belediyesi, aralarında Sıhhiye ile Necatibey GMK Bulvarı Kavşağı Köprüsü’nün de bulunduğu 18 noktaya da asansör yapımı için düğmeye bastı.

AŞTİ’de engel kalmadı

AŞTİ’de öncelikle görme engellilere dönük düzenlemeler yapıldı. AŞTİ’nin çeşitli noktalarına yerleştirilen ‘yardım asistan telefon kulübesi’ ile engelli vatandaşlar, görevli rehberleri çağırıp, istedikleri yere kadar kendilerine eşlik etmelerini sağlayabiliyor. Braille ve Latin alfabelerinin yerleştirildiği panolarda, danışma, emanet, polis, kafeterya, berber gibi önemli merkezlerin yerleri belirtiliyor. Ayrıca görme engelliler için, AŞTİ içinde bir uçtan bir uca uyarıcı iz yolu yapılırken, Braille alfabeli harita ile terminal içi anlatılarak engellilere yol gösteriliyor.

Parklar tekerlekli sandalyeye uygun

BÜYÜKŞEHİR Belediyesi parklarda da engellilere yönelik önemli düzenlemeler yapıyor. Parklarda girişler, yaya yollarının genişliği, kaldırım taşlarının yüksekliği, kaldırım ve rampa eğimleri, yer döşemeleri özellikle tekerlekli sandalye kullanan engelliler için uygun standartlara getiriliyor.

Örnek hizmet binası

BÜYÜKŞEHİR, hizmet binasında başlattığı düzenlemeler ile kamu binalarına örnek olmayı hedefliyor. Otoparktan başlayarak, engellilere yönelik standartlara göre yeniden yapılan düzenlemelerin başında da binada yol bulmaya yardımcı olacak kabartmalı harita geliyor. Acil çıkışlar, tuvaletler ve bina için odalar için hissedilebilir levhalar yerleştirme hazırlıkları sürerken, her katta bulunan engelli tuvaleti, asansörlerde bulunan yazılı, ışıklı, sesli bilgilendirme, çağrı düğmeleri standartlara uygunluğu ile dikkat çekiyor.

Ankaray ve metro şimdi daha güvenli

ANKARAY ve metro istasyonlarında görme engelli vatandaşların istasyona erişimini her noktadan sağlayabilmek amacıyla hissedilebilir yüzey uygulaması yapılıyor. Bu projeyle görme engellilerin raylara düşmesini önlemek amacıyla 623 metrekare eliptik yüzey, 11 bin 500 metre kılavuz iz ve 968 metrekare uyarıcı yüzey döşenmesi planlanıyor. İstasyonlarda bulunan 54 adet asansöre ek olarak da ihtiyaç duyulan istasyonlara 24 adet daha eklenecek, ayrıca 4 yürüyen merdiven ve 18 de yatay platform tipi asansör yapılacak.

Otobüs sorunu ortadan kalkıyor

BAŞKENT’te engelli vatandaşların en çok muzdarip olduğu konuların başında gelen toplu ulaşım araçları da engelli kaldırıyor. Otobüs filosunda engelli asansörü bulunan 70 araç ile Türkiye’de tek örnek olan Büyükşehir Belediyesi, çok yakında 250 alçak tabanlı yeni körüklü otobüsü de bu taşıtlara ekleyecek.
Bunun yanında filonun tümünün engelli platforma kavuşması için de çalışmalar devam ediyor. Ayrıca, otobüslerin içinde bulunan ve durakta otobüs bekleyen işitme ve görme engelli vatandaşlar için sesli ve görüntülü bilgilendirme yapılmasına yönelik hazırlıklar da sürüyor. 42 kavşağa sese duyarlı akustik yaya sinyal verici yaya geçidi cihazı monte eden EGO Genel Müdürlüğü Ulaşım Daire Başkanlığı, ışıklı sinyalizasyon sistemlerinin sürelerini de yavaş bir insanın geçebilmesine uyumlu hale getiriyor.


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)