TEL : 0312 245 40 40
TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ
YARDIMLAŞMA DERNEĞİ

Engelliler Tbmm’deki Kanun Koyuculara Seslendi: Bizi Vergilerden Muaf Tutun

Eklenme Tarihi : 2 Aralık 2011 Kategori : Duyurular, Haberler | Facebook'da Paylaş | Twitterda Paylaş | 374 kez okunmuş.

Tüm Engelliler Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, Maliye’nin yıllardır engellilerden haksız yere vergi aldığını savunarak, “Kanun koyuculara sesleniyoruz, yasa teklifiyle daha açık hükümler getirilmeli. Anayasaya bakın, Engelliler Kanununa bakın, engelliler yaşamlarını kolaylaştırabilmeleri için kendilerine aldıkları her türlü yardımcı araç gereçler de KDV, ÖTV gibi vergilerden muaftır” dedi. ANKARA (ANKA) – Tüm Engelliler Derneği (TEDAY) Genel Başkanı İlimdar Boztaş, Maliye’nin yıllardır engellilerden haksız yere vergi aldığını savunarak, “Kanun koyuculara sesleniyoruz, yasa teklifiyle daha açık hükümler getirilmeli. Anayasaya bakın, Engelliler Kanununa bakın, engelliler yaşamlarını kolaylaştırabilmeleri için kendilerine aldıkları her türlü yardımcı araç gereçler de KDV, ÖTV gibi vergilerden muaftır” dedi.

TEDAY Başkanı Boztaş, 3 Aralık Dünya Engelliler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, 5378 sayılı Engelliler Kanunu’nun 32. maddesinin s bendinde yer alan “Engellilerden alınacak vergileri” düzenleyen hükümlerin, günümüzdeki uygulamalarla katiyen örtüşmediğine işaret etti.

Maliye’nin bu kanunu engellilerin faydalanabilmesi yönünde yorumlaması gerekirken, farklı şekilde yorumladığını söyleyen Boztaş, 3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu’nun 17. maddesinin 4. fıkrasına 1 Temmuz 2005 tarih ve 5378 sayılı Kanunun 32. maddesiyle eklenen (s) bendi ile engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna tutulduklarını ifade etti. Boztaş şunları kaydetti:

“5378 sayılı yasanın 1. maddesinde Kanunun amacının engellilerin her türlü gelişmelerini ve önlerindeki engelleri kaldırmayı sağlayacak tedbirleri alarak topluma katılmalarını sağlamak olduğu belirtilmiştir. Bu haliyle yasanın amacına uygun olarak Katma Değer Vergisi Kanunu’na getirilen istisna hükmü göz önüne alındığında, ÖTV’sinden istisna olarak satın alınan engelli statüsündeki aracın KDV’sinden de istisna tutulması gerekmektedir. Soruyoruz bu durumda ulaşım için hayatın bir parçası olan taşıt alımlarımız, onların akaryakıtları, motorlu, benzinli engelli sandalyelerin tükettiği yakıtlar, görme engellilerin sesli, işitme engellilerin görsel, ellerini kullanamayan engellilerimizin komutlu kullandıkları olmazsa olmazlarımızdan olan cep telefonları, onların faturaları, aynı durum gelişen teknolojideki bilgisayarlar ve benzeri cihazlar yön tarifi yapan navigasyon aletleri, şehirlerin mimari yapılaşmalarındaki çalışmalarda engellilerin kolaylıkları için alınması gereken tedbirlerden asansörler, ses düzenekleri apartman, site gibi yapılaşmalarda, kurum ve kuruluşlar kişi özel tüzel kişilerin yaptığı tüm çalışmalardan vergiler alınmaktadır.”

 

-216 GÜN KALDI-

 

5378 sayılı Kanun’da getirilen düzenleme ile belediyelere engellilerin rahat dolaşımı için eksiklerini tamamlaması adına tanınan sürede yalnızca 216 günün kaldığını anımsatan Boztaş, “Fiziki çevre ve ulaşılabilirliğin çözümü için kalan süre 219’dur. Taşıtlarımızdaki KDV’lerle alakalı Maliye’ye binlerce davalar açıldı, emsal kararlar da çıkmaya başladı. Ancak maalesef engellilerimiz mahkeme yollarında büyük zorluklar yaşamaktalar bu iş kanunlarla daha somut hale getirilmelidir” dedi.

“Engellilerin arasında ayrımcılık yapılmamalıdır” diyen Genel Başkan İlimdar Boztaş, “İddialıyız sağlanan kolaylıklar ile engellilerimizin hayata daha pozitif bakacağı aşikardır. Amaç insanımızın rahatlığını sağlamak değil midir?” diye sordu.(ANKA)

(BRŞ/ÖMR)


DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.

ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.

BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )

VAKIFLAR BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)

TÜRKİYE İŞ BANKASI  ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)

TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)