Engelliler İdaresi Başkanlığı, Türkiye Bankalar Birliği ve sivil toplum kuruluşları, engellilerin bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesi için gerekli düzenleme ve ihtiyaçları tespit etmek üzere bir çalışma başlattı. Türkiye genelindeki tüm banka, bankamatik, telefon ve internet bankacılığıyla ilgili düzenlemeler gerçekleştirmeyi öngören çalışmayla bir bankanın kapısından içeri girildiği andan itibaren engelliler için ne gerekiyorsa yapılması hedefleniyor.
Engelliler için bankacılık hizmetlerinin kalitesini artıracak projede, görme engellilerin internetten şifre alabilmesi, işlemlerini en hızlı şekilde gerçekleştirebilmesi, bankamatiklerden sesli olarak yönlendirilebilmesi, bankalarda ”rehber iz yollar”la erişim kolaylığı gibi düzenlemeler yer alıyor. Bankamatik işlemlerinin bağımsız yapılabilmesi için bankamatiklere kulaklık takılması da, görme engelliler için yapılacak düzenlemeler arasında bulunuyor.
Çalışma kapsamında işitme engellilerin de bankacılık hizmetlerinden yararlanabilmesi için birtakım düzenlemeler yapılacak. Buna göre, işitme engellilerin telefon bankacılığından, yanında başka birine ihtiyaç duymadan işlemlerini yapabilmesini içeren programların bankaların telefon bankacılığı hizmetleri arasına alınması planlanıyor. Ayrıca duymayanların çağrı merkezlerinden nasıl yararlanabileceği konusu da araştırılarak, projeye dahil edilmeye çalışılıyor.
-KISA BOYLULAR İÇİN BANKAMATİKLERE PORTATİF BASAMAK-
Para çekmek ya da bankacılık hizmetlerini yapabilmek için belli bir uzunluk standardı bulunmayan bankamatiklerden yararlanmada çeşitli zorluklar yaşayan kısa boylu ya da tekerlekli sandalye kullanan insanlar da çalışma kapsamına alındı. Bankamatik uzanmada sıkıntılar yaşayanların işlemlerini diğer insanlar kadar rahat yapabilmeleri için portatif, açılıp kapanabilen basamaklar yapılması öngörülüyor.
Çalışmanın tamamlanmasının ardından Türkiye Bankalar Birliği, engel grupları için bankamatiklerin nasıl düzenlenebileceği konusunda hazırlanan rehber niteliğindeki dokümanları, Türkiye genelindeki tüm bankalara gönderecek.
-”EngellilerİN YOLLARINDAKİ ENGELLER KALKIYOR”-
Konuyla ilgili AA muhabirine açıklamalarda bulunan Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, engellilerin kendi kendilerine yetebilmeleri, belirli bir bilgi ve kültür düzeyine ulaşabilmeleri, meslek edinip üretken hale gelebilmeleri ve çevreyle sağlıklı ilişkiler kurarak toplumsal hayata tam katılım sağlayabilmelerinin temel hedefleri olduğunu belirtti. Bu kapsamda evde, okulda, işte, bankada, kurumlarda, kaldırımda yürürken, oy kullanırken kısaca toplumsal hayatın her anında engellilerin yaşamanı kolaylaştırmak için çalışmalarını büyük bir kararlılıkla sürdürdüklerini söyledi.
Bankacılık hizmetlerinden engellilerin de en rahat ve sorunsuz şekilde yararlanmasını sağlamaya yönelik bu çalışmanın da engellilerin yaşadıkları sıkıntıları bir nebze olsun çözmeyi amaçladığını belirten Kavaf, ”Adım adım engellilerin yollarındaki engeller kalkıyor” dedi.
”Engellilik ve ulaşılabilirlik” konusunda yeterli bilginin olmaması ve işe nereden başlanacağının bilinmemesinin engellilerin fiziki ulaşımını kolaylaştıracak düzenlemelerin hayata geçirilmesindeki yetersizliğe neden olduğuna işaret eden Kavaf, ulaşılabilirlik hizmetlerinin yerine getirilmesiyle engellilerin de sosyal hayata sağlıklı insanlar gibi katılabileceğini, böylece engelliliğe yönelik farkındalığın da artırılabileceğini vurguladı.
Engellilerin ulaşabilirliğiyle ilgili olarak Engelliler İdaresi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü ve Türkiye Belediyeler Birliği arasında bir işbirliği protokolü imzalandığını hatırlatan Kavaf, hem protokolle hem de bankalara ilişkin düzenlemelerle engellilerin tüm fiziki alanlardan yararlanmasını sağlayan düzenlemelerin hayata geçmeye başladığını ifade etti.
Kanuni düzenlemelerle halkın kullanımına açık her türlü yapının, sosyo-kültürel alanların ve toplu taşıma hizmetlerinin 2012 yılı Temmuz ayına kadar tamamlanması gerektiğine dikkati çeken Kavaf, ”Bu doğrultuda yoğun biçimde sürdürdüğümüz çok yönlü ve çok taraflı çalışmalarla gerek yerel yönetimlerde ve gerekse kamu kurumlarında farkındalığın artarak, önümüzdeki sürecin daha verimli değerlendirileceğine ve engellilerin ulaşılabilirliği konusunda önemli yol kat edeceğimize inanıyorum. Bu vesileyle bir kez daha ilgili tüm kuruluşları bu konuda daha hassas olmaya ve aktif planlamalar yapmaya davet ediyorum” diye konuştu.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)