Yaşlı ve engelli bireylere yönelik rehabilitasyon çalışmalarının yürütülmesi amacıyla Selçuk Üniversitesi bünyesinde 100 bin metrekarelik alana inşa edilecek Yaşlı ve Engelli Bakım, Araştırma ve Uygulama Merkezi (YEBAM), 160 yaşlı ve 320 engellinin hayatlarını idame ettirebilecekleri bir yaşam kompleksi olacak. Türkiye’de ilk olacak merkez bünyesinde çalışma atölyeleri, hobi bahçeleri, sergi alanları, kütüphane, restoran, misafirhane, spor tesisleri ve dinlenme bahçeleri bulunacak. Merkezin yapımına ilişkin protokol YEBAM, Selçuklu Belediyesi, Büyükşehir Belediyesi ve Selçuk Üniversitesi arasında imzalandı.
ÖĞRENCİLER İÇİN UYGULAMA ALANI
Yaşlı ve Engelliler Bakım, Araştırma ve Uygulama Merkezi projesine üniversite olarak çok önem verdiklerini ifade eden Rektör Prof. Dr. Hakkı Gökbel, “Proje Konya Büyükşehir Belediyesi, Selçuklu Belediyesi, YEBAV ve Selçuk Üniversitesi işbirliğinde yapılacak. Yaşlı ve engellilerin rehabilite edilerek sosyal hayata kazandırılması amacıyla yatılı / gündüzlü bakım ve rehabilitasyon hizmetlerinin yürütülmesi için yapılacak olan merkeze Selçuk Üniversitesi Alaaddin Keykubat Kampüsü’nde 100 bin metrekarelik alan tahsis ettik. Üniversite olarak şu an ‘Yaşlı Bakımı’ alanında eğitim veriyoruz. ‘Engelli Bakım ve Rehabilitasyon Programı’nın başvurusunu da YÖK’e yaptık ve cevap bekliyoruz. Kurulacak merkezin çalışanlarının eğitimini vereceği. Bunun yanı sıra bu merkez öğrencilerimiz için bir uygulama alanı olacak.” dedi.
TÜRKİYE’DE İLK OLACAK
Merkezin Proje Tasarım Ekibi Başkanı ve YEBAM Müdür Vekili Prof. Dr. Ahmet Alkan, “Merkezde 160 kişilik yaşlı barınma alanı olacak. Bunun yanı sıra merkezde çalışma atölyeleri, hobi bahçeleri, sergi alanları, ibadethane, kütüphane, restoran, misafirhane, spor tesisleri, dinlenme bahçeleri yer alacak. Merkez, Yaşlı Bakım Bölümü’nde eğitim gören öğrenciler için hem bir derslik, hem de bir uygulama alanı olacak. Ayrıca 320 kişilik Engelli Barınma Birimi bulunacak. Bu alanda engelliler içinde eğitim, çalışma atölyeleri, hypoterapi ve tarımsal aktiviteler, spor tesisleri, havuzlar, küçük ölçekli hayvan bakımına ayrılan çiftlikler olacak. Biz aslında bir yaşam kompleksi kuruyoruz. Her şeyi kendi içinde barındıracak olan bu merkezde kalanlar sahip oldukları mesleki bilgileriyle yaptıkları ayakkabı, süs eşyası, resim, heykel, bahçe bitkiciliği, ve benzeri alanlarda üretim yapacaklar ve bunları satışa sunacaklar. Bu şekilde kendilerini idame ettirmek için para da kazanmış olacaklar. Bu merkez Türkiye’de bir ilk olacak. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı projenin beklenilen başarıyı sağlaması durumunda farklı üniversitelerde de bu merkezlerden kurulacağını belirtti. Bu nedenle de örnek bir proje olma özelliği taşıyor. Merkezin akademi, bilimsel, eğitim ve mimari ihtiyaçlarını üniversite olarak biz yönetiyoruz.” şeklinde konuştu.
YEBAM işbirliği protokolü geçtiğimiz günlerde Konya Büyükşehir Belediyesi Toplantı Salonu’nda, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Doç. Dr. Ayşenur İslam’ın da katıldığı törenle Selçuk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Hakkı Gökbel, Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, Selçuklu Belediyesi Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Yaşlı ve Engelliler Bakımı Eğitimi Araştırma Uygulama Vakfı (YEBAV) Başkanı Adnan Ağırbaşlı’nın katılımıyla imzalandı.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)