Görme engelli öğrenciler, 81 ilde uygulanacak bu proje sayesinde elektronik büyüteçle kitap okuyarak, sınavlarına çalışabilecek.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, AA muhabirine, proje sayesinde kısmen görme engelli olan kişilerin artık kitap okumada ve ders çalışmada rahat edeceğini söyledi.
Taymuş, ”Kültür ve Turizm Bakanlığı destekli bu proje sayesinde engelli öğrencilerimiz hem kitap okuyacak, hem de sınavlarına hazırlanacak” dedi.
Kayseri Necmettin Feyzioğlu Halk Kütüphanesi’nde projeyi uygulayan Emel Tarman Görme Engelliler İlköğretim Okulu Müdür Yardımcısı Mesut Hekimhan da kısmen görme engelli öğrencilere yönelik yaptıkları ”konuşan kitap” projesini, Kültür ve Turizm Bakanlığı’na gönderdiklerini, Bakanlığın da bu projeyi ”Bilgiye Erişimde Engelli Değilsiniz” başlığı altında genişlettiğini söyledi.
Elektronik büyüteç sayesinde kısmen görme engellilerin dergi, kitap ve gazete okurken çektiği sıkıntıların sona erdiğini ifade eden Mesut Hekimhan, şöyle konuştu:
”Bu sistemde her şey görme engelliler için düşünüldü. Özellikle elektronik büyüteç çok önemli bir hizmet. Öğrenci, kitabı cihazın altına koyarak yazı boyutunu, arka plan rengini istediği gibi ayarlayabilir. Sesli kitap sistemi sayesinde de tamamen görme engelli öğrenci, bilgisayarın sesli bir şekilde yönlendirmesiyle işini kolaylıkla halledebilecek. Bilgisayardaki sunucu kişiyi yönlendiriyor ve kitabı sesli bir şekilde okuyor. Bu sistem Türkiye’de 85 kütüphanede uygulanacak.”
Emel Tarman Görme Engelliler İlköğretim Okulu’nda eğitim gören yüzde 60 görme Engelli 14 yaşındaki Ayşegül Çiçek ise projenin kendisi için çok iyi olduğunu, kitaptaki yazıları küçük olduğu için güçlükle okuyabildiğini, ilk dönem 10 olan okuduğu kitap sayısını 20’ye çıkaracağını söyledi.
Seviye belirleme sınavına hazırlandığını belirten Çiçek, kendisi için gerekli olan test sorularını da buradan okuyarak çözebildiğini ifade etti.
Yüzde 90 görme Engelli 13 yaşındaki Görkem Yarımçam da sesli kitap sayesinde Türkiye Görme Engelliler Kütüphanesi’ni ziyaret ederek kitap okuyabildiğini kaydetti.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmet Taymuş, görme engelliler için hayata geçirilen projenin yanı sıra, Kayseri’de gezici kütüphanelerin de oluşturulduğunu bildirdi.
Taymuş, ilk olarak, kentin kütüphane bulunmayan mahallelerinde hizmet verecek gezici kütüphanede, internet bağlantılı diz üstü bilgisayar, kitap, dergi ve gazeteler bulunduğunu kaydetti.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)