Doğuştan veya sonradan; bedensel, zihinsel, ruhsal, duyusal ve sosyal yeteneklerini çeşitli derecelerde kaybetmeleri nedeniyle toplumsal yaşama uyum sağlama ve günlük gereksinimlerini karşılamada güçlük çeken vatandaşlarımız Engelli olarak kabul edilmekte. Son araştırmalarda ülkemizde yaklaşık 8,5 milyon kişinin Engelli olduğu tespit edilmiş durumda.
Mevzuatlardaki kolaylıklar
Anayasamız başta olmak üzere çeşitli kanunlarımızda engelli vatandaşlarımızın toplumsal yaşama adapte olabilmeleri ve yaşamlarını daha rahat bir şekilde sürdürebilmeleri için birçok düzenleme mevcut. Bu düzenlemelerin; Gelir Vergisi, Özel Tüketim Vergisi ve Motorlu Taşıtlar Vergisi’ni ilgilendiren bölümünü 21 Haziran 2010 tarihli yazımızda işlemiştik. Bugünkü yazımızda ise güncel bir tartışma konusu olan, Engelli vatandaşlarımızın binek otomobil alımında Katma Değer Vergisi ödeyip ödemeyecekleri hususunu mercek altına alacağız.
Katma Değer Vergisi yönünden kolaylıklar
Bilindiği üzere yurtiçinde satın aldığımız yaklaşık tüm araç, gereç, mal ve hizmet için katma değer vergisi ödemekteyiz. Binek otomobiller 1. elde %18 Katma Değer Vergisi’ne tabi. Bu da özel tüketim vergisi dahil bedeli 40 bin TL olan bir aracın ilk iktisabında 7.200 TL Katma Değer Vergisi ödenmesi gerektiği anlamına geliyor. KDV Kanunumuzun 17/4/s maddesi uyarınca; Engellilerin eğitimleri, meslekleri, günlük yaşamları için özel olarak üretilmiş her türlü araç-gereç ve özel bilgisayar programları katma değer vergisinden istisna edilmiş durumda.
Engelliler tarafından alınan binek otomobiller KDV’ye tabi mi?
Uyuşmaz Engelliler için özel olarak üretilmiş araç-gereç tanımının kapsamına, Engelliler için özel olarak tadilata tabi tutulmuş olan binek otomobillerin girip girmediği noktasında düğümleniyor.
Maliye; KDV’ye tabi.
Maliye Bakanlığı söz konusu maddeye yönelik çıkarmış olduğu 110 sıra No’lu KDV Genel Tebliğinde, istisna kapsamındaki araç-gereçlere örnek olarak; görme Engellilerin kullandıkları bastonları, yazı makinelerini, kabartma klavyeleri ve ortopedik Engellilerin kullandıkları tekerlekli sandalyeleri göstermiş durumda. Aynı Genel Tebliğde, binek otomobil ve diğer nakil vasıtalarının ise istisna kapsamındaki “araç-gereç” kapsamında değerlendirilmesinin mümkün bulunmadığı ifade edilmiş.
Bölge İdare Mahkemesi; KDV’ye tabi değil.
Hal böyle iken Adana Bölge İdare Mahkemesi 2010 yılında ardı ardına verdiği kararlarda Engelliler için tadilata tabi tutulmuş bulunan binek otomobillerin de Engelliler için özel olarak üretilmiş olan araç gereç kapsamı içinde bulunduğuna yönelik kararlar verdi. Bu kararlar yazılı ve görsel basında “Engellilere KDV’siz araç müjdesi” başlığı ile geniş yankı uyandırmıştı. Bu kararlara istinaden birçok Engelli vatandaşımız daha önce ödedikleri KDV’nin iadesi için vergi dairelerine başvurmuştu. Ancak Engelli vatandaşlarımızın sevinci üzülerek söylemek gerekir ki kısa sürdü.
Danıştay; KDV’ye tabidir.
Danıştay 3. Dairesi, 3 Ocak 2012 tarihli Resmi Gazete yayımlanan kararı ile Adana Bölge İdare Mahkemesi’nin kararlarını kanun yararına bozdu. Söz konusu kararda, her ne kadar Engellilerin kullanımına uygun şekilde sonradan tadil edilmiş olsa da; binek otomobillerin üretim özellikleri itibarıyla toplumdaki tüm bireylerin kullanımına sunulan motorlu bir nakil vasıtası olduğu ve “özel üretime tabi tutulmuş araç-gereç” kapsamında değerlendirilemeyeceği ifade edildi. Sonuç olarak, eğer Maliye Bakanlığı 110 sıra No’lu KDV Genel Tebliği’nde yaptığı açıklamalarda bir değişikliğe gitmezse ya da Danıştay konuya ilişkin içtihadını değiştirmezse Engelli vatandaşlarımız binek otomobil alımında özel tüketim vergisi ödememeye ancak katma değer vergisi ödemeye devam edecekler.
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)
Danıştay 3. Dairesinin bu kararını bozmak için bir üst kurul veya son sözü söylecek bir heyet yokmu? Sadece Başsavcının bir kararı ile bütün yollar bağlandımı? Engelli dernekleri bu Danıştay kararının yada maliyenin 110 seri nolu tebliğini bozmak için neden ilk adımın bireysel olarak engellilrce atılmasını bekliyorlar? Engelli dernekleri tüm engelliler adına bu girişimde bulunamazlarmı? Mesela bunu TEDAY yapamazmı?