Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, komisyon üyelerine bakanlığının çalışmaları ile ilgili bilgi verdi.TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda komisyon üyelerini bilgilendiren Bakan Fatma Şahin, toplantı öncesinde komisyon üyeleri ile tek tek görüşerek tokalaştı. 2014 bütçesinin hayırlı olması dilekleriyle sunumuna başlayan Bakan Şahin, sunumunda Bakanlık olarak 2013 yılında neler yaptıklarını ve 2014 yılında neler yapacaklarını anlattı. Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın insan odaklı bir hizmet anlayışı olduğunu söyleyen Şahin, “Bireyin güçlenmesini ve aile değerlerini önemsiyoruz” dedi. Sosyal yardımları tematik yardımlara dönüştürdüklerinin altını çizen Bakan Şahin, “Engelli ve yaşlı hizmetlerinde 1 milyon 250 bin kişiye hizmet veriyoruz. 440 bin kişiye evde bakım hizmeti veriyoruz. Eşi vefat etmiş kadınlara 2 ayda 500 lira düzenli yardımda şuan 250 bine ulaşmış durumda. Muhtaç asker aileleri ile ilgili 50 bin kişiye ulaştık. Mesaj sistemi ve kart sistemine ile verilen yardımları kimse görmeden ulaştırmanın teknolojik altyapısını oluşturuyoruz. Proje desteklerini her geçen gün geliştiriyoruz, gelir getirici destekleri destekliyoruz, hayvancılığı güçlendirmeye çalışıyoruz. Sosyal yardım istihdam bağlantısı ile ilgili daha güçlü bir çalışma talep edilmişti, bu konuda önemli gelişmeleri sağlamaya başladık. Çalışma Bakanlığı ile çalışıyoruz. Sosyal yardım verdiğimiz engelli ve çalışamayacak yaşlı olanların dışında çalışabilir durumda olanlara organize sanayisi kuvvetli olan yerlerde pilot çalışma başlattık. İş-Kur ile paralel çalışan modeli ile bunu güçlendirdik ve bu sistemde aslında sosyal yardım verdiğimiz 40 bin 414 kişiyi işe yerleştirdik. Çalışabilme yaş grubunda olan kişilerin istihdam bağlantısını sağlayın sosyal yardım ağından dışarıya çıkartacak bir çalışmayı yapıyoruz” diye konuştu.Gelir dağılımı ile ilgili yapılan çalışmaları anlatan Bakan Şahin, insani gelişmişlik endeksini komisyon üyelerine gösterdi. Yeni sosyal yardım programlarını anlatan Şahin, “Tüp bebekte sosyal güvencesi olanlara devlet hastanesinde ücretsiz tüp bebek desteği veriliyor. Sosyal güvencesi olmayanlara en alt gelir grubu ile ilgili Acıbadem Hastanesi ile bir çalışma başlattık. 2 bin 500 kişi belirlendi ve 600 çiftin tüp bebekle ilgili çalışmaları olumlu hale dönüştü” şeklinde konuştu.1 milyon 10 bin kişiye sosyal yardım kartının teslim edildiğini belirten Bakan Şahin, mesaj sistemi ile bilgilendirme yapılması için alt yapı çalışmalarının bitmek üzere olduğunu söyledi. “Belediyeler ve sivil toplum yardımlar yapıyor, biz nasıl yardım yapıyoruz onlarla bunu paylaşmak istiyoruz” diyen Bakan Şahin, tabana yayılan bir sistemi hayata geçirmek için ilgili yasanın çıkartılması için hazırlık yaptıklarını belirtti. Puanlama Formülü Sistemi ile kimin neye ihtiyacı olduğunun altyapısını oluşturduklarını ifade eden Şahin, “Her hanede farklı birey sayısı ve farklı talep sayısı var. Bunun puan sisteminin de altyapısını oluşturmuş olacağız” ifadesini kullandı.
Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı için toplumun yarısını oluşturan kadının sosyal statüsünü geliştirmek istediklerini ve bunu kalkınmanın bir parçası olarak gördüklerini belirten Şahin, şunları söyledi:“Kadınların potansiyelini kalkınmanın parçası yapmak zorundayız. Yüksek öğretimdeki okullaşma oranı yüzde 13’den yüzde 35’e yükseldi. Yüksek öğretimde okuyan kız öğrenci sayımız yüzde 40’ın üzerine çıkmış durumda. Sağlıktaki durum çok önemli, sağlıkta dönüşüm ile başlayan anne ve bebek ölüm oranı hızındaki düşüşümüze bakarsanız AB oranlarını yakalamış durumdayız. Anne ölümlerinde 100 binde 15, bebek ölümlerinde binde 7’yi yakalamış durumdayız. Kadın istihdamında çok önemli bir şey var, üniversiteyi bitiren kızlarımız yüzde 70’i istihdamda yerini alıyor. Kayıt dışında çalışan kadın oranı erkeklere göre daha yüksek oranda. Kayıt dışı ile mücadele ediyoruz.”Hala bebek emzirme odası olmayan büyük holdingler olduğunu söyleyen Şahin, “Bunu tabana yaymamız gerekiyor. Bunu bu ülkenin kalkınmasının önündeki en büyük engel olarak görmemiz gerekiyor. 10. ekonomi olmak istiyorsak kadın gücünü mutlaka hayata geçirmemiz gerekiyor” açıklamasını yaptı.
Kadın konuk evleri ile ilgili çalışmayı yaptıklarını söyleyen Şahin, konuk evlerinde hangi alanda ne tür hizmet verdiklerini komisyon üyelerine anlattı. 81 ilde kadın konuk evi olmayan şehrin kalmayacağını ifade eden Bakan Şahin, “İçeriğini de güçlendirmemiz gerekiyor. Bu kadınların neye ihtiyacı varsa destek sistemlerini hayata geçiriyoruz” ifadelerini kullandı.Kadına şiddet konusuna da değinen Bakan Şahin, “Kadını istediğiniz kadar koruyun, şiddet uygulayan kişiyi rehabilite etmezsek, belli bir süre sonra yeniden şiddet olayı oluşabiliyor. Bu konuda üniversitelerle işbirliği yapıp, şiddet uygulayan kişinin rehabilite edilmesi için bir alt yapı çalışması yapıyoruz. Erken yaşta ve zorla evlilik konusunda 18 yaş altı evliliklerde erkeklerde binde 3’lerde, kadınlarda yüzde 7,6’lardayız” diye konuştu.Çocuk hizmetleri konusunda da açıklamalarda bulunan Şahin, sevgi evi ve çocuk evi denilen modellere geçildiğinin altını çizerek, “18 yaşında devletten çıktığı zaman hayatla nasıl mücadele edeceğini bilen çocuklar yetiştiriyoruz. Evlat edinme konusunda önce koruyucu aileye soracağız çocuğu evlat edinmek istiyor musunuz diye. Bu koruyucu aileye talebi artıracak. Çocuklarımızın ciddi bir biçimde akademik başarıları yükselmeye başladı. Özel okullara bu çocuklarımızı göndermeye başladık. Çocuklara kendi evlatlarımız gibi bakıyoruz” şeklinde konuştu.
Toplumun yaşlandığını söyleyen Bakan Şahin, “Yaşlılık politikası, sosyal bakım sistemi, bakım hizmetleri bunların hepsinin çeşitlenmesi lazım. Yaşlı ve çocuk bakımında işi kolaylaştırmamız gerekiyor. Çocukta yaptığımız sistemi yaşlılarımızda yapıyoruz. Artık huzurevlerinden çıkıp yaşam evlerine geçiyoruz” dedi.Şehit yakınları ve gazilerle ilgili de konuşan Şahin, “Şuanda biz bu kapsamda 4 bin 153 kişiyi kamuda istihdam ettik” açıklamasını yaptı.Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nın 2014 yılı bütçesinin 17 milyon 24 bin 807 lira olarak öngörüldüğü bildirilirken, geçen seneki bütçeye oranla yüzde 16 oranında bir artış olduğu öğrenildi.
DERYA YETİM
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)