Sayı :43 23.02.2009
Konu: Rehabilitasyon Merkezleri Ödeme Yönetmeliği
MİLLİ EĞİTİM BAKANLIĞINA
(Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığı)
Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce hazırlanmış olan “Rehabilitasyon Merkezleri Yönetmelik Taslağı”nın kurulunuzca görüşülmekte olduğu, ilgili yönetmelik taslağında ödemelere ilişkin hükümler ile birlikte, hangi kazanımların hangi unvana sahip personel eliyle gerçekleştirileceğinin belirleneceği tarafımızca öğrenilmiş bulunulmaktadır. Psikolojik Danışma ve Rehberlik meslek alanı olarak özellikle son iki yıl içerisinde gerçekleşen gelişmeleri yakinen takip etmekteyiz. Bu konuda toplumun ihtiyaçlarını bilimsel ve eğitsel temellere oturtulmuş bir yaklaşımla giderme ve aynı zamanda da kaliteden ödün verememe konusundaki çaba ve hassasiyetlerinizi yaklaşık 1600 üyesi bulunan Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği olarak da paylaşmaktayız.
İlgili taslağın ekinin incelenmesinden de anlaşılacağı üzere çizelgede bazı kazanımları gerçekleştirecek personel arasında Derneğimiz üyesi olan Psikolojik Danışma ve Rehberlik lisans programı mezunu psikolojik danışmanların – rehber öğretmenlerin de yer alması, işin uzmanları tarafından yerine getirileceğinden dolayı memnuniyet verici bir durum olup bilimsel gerçekliğin bir gereği olarak değerlendirilmektedir.
Psikolojik danışmanlar, lisans eğitimleri sürecinde Psikolojiye Giriş, Gelişim Psikolojisi, Psikolojik Danışma ve Rehberlik, Bireyi Tanıma Yöntemleri, Öğrenme Psikolojisi, Kişilik ve Uyum Problemleri, Psikolojik Danışma İlke ve Teknikleri, Temel Eğitimde Rehberlik, Grupla Psikolojik Danışma, Kişilerarası İlişkiler, Endüstride Rehberlik, Evlilik ve Aile Danışmanlığı, Aile İlişkileri ve Eğitim, Psikolojik Danışma ve Rehberlikte Çağdaş Akımlar, Özel Eğitime Giriş, Engelli Çocuklar ve Eğitimi, Çocuk İstismarı ve İhmali, Uyumsuz Çocuklar, gibi dersleri almakta olup bireysel ve grupla psikolojik danışma, psikolojik değerlendirme, krize müdahale, bireylerde ruhsal ve davranışsal sorunları tanılama ve çözümünü gerçekleştirme, normal gelişimlerini desteklemek amacıyla, eğitsel, mesleki, sosyal ve duygusal gelişimlerini de içerecek şekilde rehberlik yapma, engellilerin veya kaza ve hastalık sonucu kişisel ve toplumsal uyum düzeyi azalan bireylerin rehabilitasyonunu yapma, müşavirlik sağlama, araştırma yapma, sevk etme hizmetlerini gerçekleştirme ve özel bir eğitimi ve yetişmişliği gerekli kılan psikolojik danışma müdahale teknikleri çerçevesinde ilgili eğitimleri alarak ve yeterlik kazanarak mezun olmaktadırlar.
Psikolojik danışmanların yeterlik alanları göz önüne alındığında yönetmelik ekinde yer alan yaygın gelişimsel bozukluklar destek eğitim programı sosyal beceriler modülü, zihinsel engelli bireyler destek eğitim programı, psikomotor beceriler, toplumsal yaşam becerileri ve sosyal hayat modülü, işitme engelli bireyler destek eğitim programı sosyal iletişim modülü, görme engelli bireyler destek eğitim programı, öğrenmeye hazırlık, psikomotor beceriler ve sosyal beceriler modülü, özel öğrenme güçlüğü destek eğitim programı öğrenmeye hazırlık modülünde belirtilen kazanımları gerçekleştirebileceklerdir.
Yönetmelik taslağı ekinde böyle olmakla, birlikte aksi bir yönde alınacak kararla, psikolojik danışmanları kazanımları gerçekleştirebilecek personelin dışında tutmak,
./..
yeterlik kazanmış bir meslek mensubundan engelli bireylerin yararlanmalarının önüne geçilmesine yol açabilecektir. Ayrıca bu şekilde bir düzenleme, bu hizmetleri verebilecek nitelikteki meslek grupları içinde ülkemizde en fazla mezun veren lisans programı mezunlarından yararlanılmayıp, özel rehabilitasyon merkezlerini ve hizmetin odağında olan engelli çocuklarımızı, sertifika ile yetiştirilen personele zorunlu kılmak anlamına gelecektir. Bu da hizmet gerekleri ve kamu yararı açısından olumsuz sonuçların doğmasına neden olacaktır.
Psikolojik danışmanların rehabilitasyon merkezlerinde derse girip giremeyecekleri tarafınızca da bilindiği gibi yaklaşık olarak bir yıldır gündemi oluşturmaktadır. Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğinde psikolojik danışmanlara ders verilemeyeceğinden hareketle rehabilitasyon merkezlerinde de derse giremeyecekleri sonucuna ulaşılmaktadır.
Psikolojik danışmanların derse girmemeleri ve ders görevi verilemeyeceği Derneğimiz tarafından öteden beri savunulmakta olup bundan sonra da savunulmaya da devam edilecek olan hassas konular arasında yer almaktadır. Diğer taraftan, Derneğimizce psikolojik danışmanların didaktik öğretimi gerektiren okuma, yazma, matematik, konuşma eğitimi gibi derslere girmemesi gerektiği ancak bireyin kişisel, sosyal ve duygusal gelişimine yönelik kazanımların hedeflendiği Yönetmelik ekindeki modüllere girebileceği düşünülmektedir.
Derneğimizce, yaşanmakta olan bu sorunun Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğindeki ders görevinin verilemeyeceği hükmü, rehabilitasyon merkezlerinde de yukarıda değinilen kazanımlara yönelik her çalışmanın ders kapsamında algılanmasından kaynaklandığı düşünülmektedir. Oysa her ikisi farklı konulardır.
Derneğimizce dile getirilen bu düşünce, Rehberlik Hizmetleri Yönetmeliğindeki ders görevinin verilemeyeceği hükmünden hareketle, “tanıtım ve yönlendirme dersi”ne psikolojik danışmanların girmemesi gerektiğine ilişkin açılan bir davada Danıştay İkinci Dairesinin Esas No:2006/355 ve Karar No 2008/2900 ile vermiş olduğu kararda da belirtildiği gibi mesleğin gerektirdiği hizmetleri gerçekleştirmek üzere öğrenciyle/bireyle yapılan çalışmaların, ders görevi olarak nitelenemeyeceği yönündedir.
Yapılan açıklamalar çerçevesinde halen tartışılmakta olan yönetmelik taslağında psikolojik danışmanlar-rehber öğretmenlerin de zorunlu personel arasında yer almalarının devam ettirilmesi, gerekli görülmesi halinde ilgili komisyon toplantılarına Sivil Toplum örgütü olarak Meslek derneğimizin de davet edilerek görüşlerimiz alınarak konunun sonuçlandırılmasını saygılarımla arz ederim.
Doç. Dr. Tuncay ERGENE
Türk Psikolojik Danışma ve Rehberlik Derneği
Genel Başkanı
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)