Gaziantep Kent Konseyi, Gaziantep Büyükşehir Belediyesi, Gaziantep Üniversitesi, Türkiye Kent Konseyleri Birliği, GAGEV, Şahinbey ve Şehitkâmil belediyeleri işbirliği, Aile ve Sosyal Politikalar ve Kalkınma bakanlıklarının katkıları ve İpek Yolu Kalkınma Ajansı’nın finansal desteğiyle ‘Engelsiz Kentler’ konulu Türkiye Engelli Çalıştayı’nın sonuç bildirgesi yayınlandı.
Gaziantep’te, 25-27 Ekim 2013 tarihlerinde düzenlenen ve Türkiye’de faaliyet gösteren 31 kent konseyi temsilcisi, akademisyenler, bürokratlar ve çeşitli kademedeki yöneticilerin katılımıyla gerçekleştirilen oturumlarda ‘İmar ve Ulaşım, İstihdam ve Sağlık, Eğitim ve Spor’ başlıkları altında sunumlar gerçekleştirilmişti. Çalıştayda, Türkiye’deki çeşitli kent konseylerinden temsilciler tarafından engellilere yönelik yapılan iyi örneklere yer verildi.
Birlikte düşünebilme ve birbirini anlayabilmenin ele alındığı çalıştayda, herkesin bir arada özgürce yaşayabilmesi için engelleri kaldırmak adına konuşmalara yer verildi. Çalıştayda, engelliler için yapılan çalışmaların, aslında sadece herkesin sahip olduğu eşit hak ve özgürlüklerden faydalanılmasının sağlanması adına yapılan temel bir sorumluluktan ibaret olduğunun altı çizilerek, engelli ya da engelsiz diye ayırmaksızın ve özel bir tasarıma ihtiyaç duyulmaksızın kabul edilmesi gereken herkes için tasarım ilkesinin benimsenmesinin gerekliliği ortaya konuldu.
Çalıştay sonrası bir sonuç bildirgesi yayınlayan Gaziantep Kent Konseyi Genel Sekreteri Necati Binici, mevcut yasal düzenlemelerle atılan önemli adımlara yer verildiğini, bu düzenlemelerin yürütülmesi ve denetlemelerin yapılmasının toplumda farkındalığın oluşması bakımından öneminin belirtildiğini vurguladı.
Engelsizlerin engellilerle bir arada yaşamayı öğrenebilmesi için toplumda farkındalık oluşturabilmenin öneminin dile getirildiğini ifade eden Binici, “Engelli hastaların sağlıklarına kavuşmasındaki engellerin kaldırılması, toplumun engelliler konusunda bilinçlendirilmesi, engellilerin istihdamında önyargılardan, ayrımcılıktan kaçınmanın gerekliliği konularına yer verilmiştir. Engellilerin tıbbi, mesleki ve sosyal rehabilitasyonları konularındaki ihtiyaçlar ifade edilerek, konu ile ilgili sivil toplum örgütlerinin varlıklarının gereklilikleri ortaya konulmuş ve engellilerin eşit şekilde toplumda yer almasındaki rolünün altı çizilmiştir.” dedi.
“Kent konseyleri bugün ve gelecekte engelsiz kentlerin ve engelsiz hizmetlerin oluşmasına yönelik yapılacak olumlu çalışmaların destekçisi ve takipçisi olacaktır” diyen Binici, şu açıklamayı yaptı: “Kent Konseyi; toplum ve kentin, herkes gibi engellilerin de hakkı olan yaşam standartlarını sağlamadaki sorumluluklarını yerine getirmedikleri ve engellileri yok saydıkları sürece, ‘özürlü toplum, özürlü kent’ olmaya mahkum olacaklarının bilincindedir. Hepimizin hak ettiği ‘Engelsiz Kentlerin’ oluşmasında farkındalığın ve sorumluluğun önemini bilen kent konseyleri, bu konuda yetki ve sorumlulukların paylaşılmasını önemsemektedir. Bu kapsamda kent konseylerinin yerel yönetimlerin verdiği hizmetlerin, eşitlik ilkesine uygun olup olmadıklarının denetçisi olmaları ve çalışmalara öncülük ve önderlik etmelerinin yerinde olacağı kanaati hakimdir. Diğer taraftan, verilen hizmetlerin standartlarının ilgili bakanlıklar, yerel yönetim temsilcileri ve hizmetten yararlanıcılar ile birlikte belirlenmesi ile Türkiye genelinde herkese eşit hizmetin sunulması gerekliliği vurgulanmıştır.”
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)