Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Tıbbi Onkoloji ve Genetik Anabilim Dalı öğretim üyesi Prof. Dr. İbrahim Keser, sağlıklı yaşayan her insanın, her yaşta engelli olmaya aday olduğunu belirterek, “Ülkemizde 9 milyonun üzerindeki engelli, 74 milyonun ortak sorunu olarak görülmeli” dedi.
Ülkede engelli sayısının arttığını söyleyen Prof. Dr. İbrahim Keser, günlük yaşam içindeki kötü koşullardan kaynaklanan engellilik durumunun, bu koşulların düzeltilmesiyle ortadan kaldırılabileceğini aktardı.
Prof. Dr. Keser, engelliliğin doğum öncesi ve doğum sonrası ortaya çıkış nedenlerine bakıldığında, bazı ailelerde birden fazla aynı tip engele sahip bireyler bulunduğunu, bu durumda engelin genetik temelli olabileceğine dikkat çekti. Keser, “Bazı bedensel, zihinsel, işitsel, ruhsal ve görme engellerinin sonraki kuşaklara, çocuklara geçtiğini görüyoruz. Bunun anlamı, söz konusu engel tipinin genetik temelli olduğu, aileye ve topluma yeni engelli bireyler katılacağıdır” diye konuştu.
Toplumda Yaygın görülen birçok kas hastalığı, sağırlık, görme engeli, ruhsal bozukluk ve zihinsel yetersizliklerin genetik temelinin bilindiğini kaydeden Prof.Dr. İbrahim Keser, “Aileler yeni bir çocukdüşündüklerinde, genetik ve aile danışmanlığı alarak, önce anne ve babanın, sonra gebeliğin başlangıcında, bebeğin doğum öncesi genetik testleri yapılmalı” diyerek uyarıda bulundu.
Keser, “Sonuç olarak, genetik bir değişiklikle ortaya çıkabilen bedensel, zihinsel, işitsel, ruhsal ve görme engelleri kalıtsal özellik taşımasından dolayı, engelli bireye sahip aileler, bu bireylere sağlık bakımı sunansağlıkçılar, rehabilitasyon merkezleri karşı karşıya oldukları engelin, genetik temelli ve kalıtsal olup olmadığını mutlaka öğrenmeliler. Dolayısıyla genetik temelli engellerin artmaması için hem ailesel hem de toplumsal genetik taramaların yapılması gerekmektedir.” şeklinde konuştu. – Antalya
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)