Değerli Meslektaşlarım,
Yüksek Öğretim Kurumu 16/09/2008 tarihinde Rektörlüklere ve ilgili Bakanlıklara gönderilmek üzere Birim Açılması konulu bir yazı göndermiştir. Bu yazıda adeta psikolojik danışmanlar tek başına iş yapamazlar mutlaka bir uzman hekimle çalışmalıdır anlamında bir ifade çıkmıştır. Psikolojik Danışmanlık Merkezi adı altında yer açılması ve çalışacak personelle ilgili kararı YÖK verebiliyor. Bunu protesto etmek ve YÖK’e şu soruları sormak maksadıyla bir taslak yazı gönderdik Genel Merkez’e. Bana gelen mailde Genel Başkanımız Tuncay Ergene yönetim Kurulu olarak aynı düşüncede olduklarını ve taslak metin üzerinde biraz değişiklik yapıp YÖK’e göndereceklerini söyledi. Bu metni aşağıda yayınlıyorum.
Saygılarımla,
Tolga Nasuh ARAN
Yönetim Kurulu Başkanı
YÜKSEK ÖĞRETİM KURULU BAŞKANLIĞI’NA
(ANKARA)
İLGİ: Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı’nın 16/09/2006 tarih ve B.30.0.EÖB.0.00.00.01/3584–026259 sayılı yazısı.
İlgi yazıda Psikolojik Danışmanların “Psikolojik Danışma veya İletişim Psikolojik Danışma ve Eğitim Merkezleri” gibi özel merkezlerde ancak bir uzman hekim gözetimi altında çalışabilecekleri belirtilmektedir. Bu durumda aşağıdaki hususlara tarafınızca açıklık getirilmesini talep etmekteyiz. İlgi yazıda belirtilen görüş doğrultusunda:
1. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, devlet ya da özel anaokullarında, ilköğretim okullarında, orta öğretim kurumlarında ve dershanelerde bir uzman hekim sorumluluğunda olmadan mesleklerini icra etmekte olan “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı” mezunları görevlerinden uzaklaştırılacaklar mı?
2. Milli Eğitim Bakanlığı bünyesinde bulunan Rehberlik Araştırma Merkezlerinde, Özel Eğitim Okullarında ve Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezlerinde, bir uzman hekim sorumluluğunda olmadan mesleklerini icra eden psikolojik danışmanlar özel eğitime gereksinimi olan çocuklar hakkında raporlar düzenlemekte, eğitim yaşantılarına ilişkin kararlar vermekte ve ailelerine psikolojik danışmanlık yapmaktadırlar. İlgili kurumlarda görev yapan “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı” mezunları görevlerinden uzaklaştırılacaklar mıdır?
3. Başbakanlık, Aileden Sorumlu Devlet Bakanlığı bünyesinde bulunan Sosyal Hizmetler ve Çocuk Esirgeme Kurumu’na bağlı kreş, anaokulu, yetiştirme yurtlarında bir uzman hekim sorumluluğunda olmadan mesleklerini icra eden “Rehberlik Ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı” mezunları görevlerinden uzaklaştırılacaklar mıdır?
4. Adalet Bakanlığı’na bağlı aile ve çocuk mahkemeleri, çocuk ıslah evleri gibi kurumlarda psikolojik danışmanlar mesleklerini icra etmekte ve ayrıca aile ve çocuk mahkemelerinde bilirkişi olarak tayin edilmektedirler. İlgili kurumlarda bir uzman hekim sorumluluğunda olmadan görev yapan “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı” mezunları görevlerinden uzaklaştırılacaklar mıdır?
5. Psikolojik danışmanlar, İçişleri Bakanlığı’na bağlı Emniyet Genel Müdürlüğü bünyesindeki Polis Akademisinde, Polis Meslek Yüksekokullarında, Rehberlik ve Danışma Büro Amirliklerinde, Çocuk Şube ve Büro Amirliklerinde mesleklerini icra etmekte ve ayrıca 18 yaşından küçük çocukların ifade alımı sırasında görev yapmaktadırlar. İlgili kurumlarda bir uzman hekim sorumluluğunda olmadan görev yapan “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı” mezunları görevlerinden uzaklaştırılacaklar mıdır?
6. Psikolojik danışmanlar, Milli Savunma Bakanlığı’na bağlı Türk Silahlı Kuvvetleri Eğitim Kurumlarında (askeri liseler, astsubay meslek yüksek okulları, harp okulları vb.) ve ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri Rehberlik ve Danışma Merkezlerinde mesleklerini icra etmektedirler. Söz konusu kurumlarda bir uzman hekim sorumluluğunda olmadan görev yapan “Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı” mezunları görevlerinden uzaklaştırılacaklar mıdır?
7. İlgi yazınız, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunlarının yaptıkları işleri 1219 sayılı yasa kapsamında değerlendirmektedir. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunlarının sağlık personeli olarak sağlık bakanlığına bağlı hastanelerde, dal merkezlerinde ve ayakta teşhis ve tedavi yapılan kurumlarda görev alamamalarının ve kadrolu olarak atanamamalarının nedenleri nelerdir?
8. İlgi yazınız esas alınarak, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunlarının yaptıkları işler 1219 sayılı yasa kapsamında değerlendirilip, sağlık bakanlığından Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık mezunları için kadro açılması talebinde bulunulabilir mi?
9. Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunları 1219 sayılı yasa kapsamında değerlendiriliyorsa, ilgi yazınızdan sonra şu an devlet kurum/kuruluşlarında ve özel kurum/kuruluşlarda görev yapmakta olan ilgili anabilim dalı mezunlarının sağlık personeli özlük haklarından yararlanma hakları doğmuş mudur?
10. İlgi yazınızda, Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık Anabilim Dalı mezunlarının çalışma alanları sağlık alanı ile sınırlandırılmaktadır. Sağlık hizmeti kapsamına girmeyen konularda (mesleğe yönlendirme, meslek seçimi, çocuk yetiştirme, iletişim becerileri, kariyer psikolojik danışmanlığı vb.) uzman hekimin rolü ne olacaktır?
DERNEK ADINA ARSA SATIN ALINMIŞ, ENGELLİLER İÇİN EĞİTİM TESİSİ PROJE ÇALIŞMALARI BAŞLAMIŞTIR.
ENGELLİ VE AİLELERİNE YÖNELİK SOSYAL, KÜLTÜREL, EĞİTİM, SPOR, SANAT VE YARDIMLAŞMA KAPSAMINDA ÇALIŞAN KURULUŞUMUZUN, DAHA ETKİN VE VERİMLİ OLABİLMESİ İÇİN SPONSORLUKLAR, AİDATLAR VE BAĞIŞLARA AYRICA GIDA YARDIMLARI, TEKERLEKLİ SANDALYE VE AKÜLÜ ARAÇLAR GİBİ ÇEŞİTLİ MEDİKAL MALZEMELERE İHTİYAÇ DUYULMAKTADIR.
BAĞIŞ YAPMAK İSTEYEN VATANDAŞLARIMIZ DİLEDİKLERİ ZAMAN, GÖNÜL RIZALARI İLE BAĞIŞLARINI YAPABİLMELİDİR. İSTİSMARCILARA LÜTFEN FIRSAT VERMEYİNİZ. EV VE İŞ YERLERİ GEZİLEREK , ÇEŞİTLİ ÜRÜN SATIŞLARI, TİYATRO BİLETLERİ, TELEFONLARLA ARAYIP YA DA KAPINIZA GELİP, DERNEKLER VEYA ENGELLİLER ADINA PARA İSTEYENLERE KESİNLİKLE İTİBAR ETMEYİNİZ!
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: 4263- 0115856) (IBAN TL TR33 0006 4000 0014 2630 1158 56 )
VAKIFLAR BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (TÜRK LİRASI bağış hesap no: IBAN (TR 870001500158007304832375)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (EURO bağış hesap no: 4263- 26989) (IBAN EURO TR12 0006 4000 0024 2630 0269 89)
TÜRKİYE İŞ BANKASI ETİMESGUT ŞUBESİ HESAP ADI: TÜM ENGELLİLER VE AİLELERİ YARDIMLAŞMA DERNEĞİ (USD bağış hesap no: 4263-0026975) (IBAN USD TR02 0006 4000 0024 2630 0269 75)